Teruglopende animo investeerders bij nieuwbouw

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Gemeenten merken een teruglopende interesse voor nieuwbouwprojecten bij investeerders, zoals ontwikkelaars, corporaties en beleggers. Dat laten ze weten in een reactie op een rondvraag door het ANP.
De huidige omstandigheden in de nieuwbouwsector leiden onder meer tot zorgen in de grote steden, die vanwege de woningnood grote ambities hebben. De stijgende bouwkosten, hogere hypotheekrentes en de stikstofcrisis hebben een negatief effect, ziet ook Utrecht.
"In het voorjaar van 2022 verwachtten we nog dat er met de bouw van 1300 woningen gestart kon worden in 2022, in het najaar hebben we die verwachting teruggebracht naar 1000", laat een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk weten, die de meest recente cijfers nog niet kan geven. In Utrecht worden ook minder nieuwbouwwoningen verkocht. "Dit heeft te maken met de dalende prijzen, die vaak in nieuwbouw nog niet zijn verwerkt, en gebrek aan vertrouwen bij kopers."
Vorige week nog maakte een rapport van de Rekenkamer Utrecht duidelijk dat het aandeel middenhuurwoningen in Utrecht niet stijgt. Dit terwijl de gemeente zich jaren geleden ten doel stelde dat in 2040 een kwart van alle woningen in de stad tot het middensegment behoort. Bovendien is onduidelijk of en op welke manier het beleid van de gemeente bijdraagt aan het realiseren van dat doel.
Onder meer Rhenen, Ede en Nieuwkoop zien een "meer voorzichtige" houding of "terughoudendheid" door onder meer stijgende bouwkosten en hogere hypotheekrente, maar ook door het nog ontbreken van regels voor de middenhuur. Dat zijn woningen voor middeninkomens, tussen de ongeveer 750 en straks ongeveer 1100 euro per maand.
Het Overijsselse Hengelo constateert in de rondgang van het ANP een "landelijke trend dat investeerders en ontwikkelaars gaan aarzelen". "Dat beginnen we incidenteel te merken in gesprekken met deze ontwikkelaars", aldus de gemeente. De gemeente Rijswijk (Zuid-Holland) laat weten dat projecten die verkocht moeten worden aan een belegger "nu moeilijker lopen".
In de gemeente Enschede (Overijssel) wachten beleggers met investeren tot de middenhuur is gereguleerd. Daardoor nemen ze geen investeringsbeslissing, aldus een woordvoerder. "Alleen de woningbouwcorporaties investeren nog volop door." De wijzigingen van de middenhuur moeten in 2024 ingaan, maar moeten nog door het parlement.
De gemeente Den Haag zegt dat onlangs bij een project voor middeldure huurwoningen een woningcorporatie is "ingesprongen" na het terugtreden van een belegger. "Dat kan niet tot het oneindige, gezien de beperkte investeringsruimte van corporaties in onze regio", aldus een woordvoerder.
De gemeente Leiden (Zuid-Holland) meldt dat de huidige marktomstandigheden zoals hogere bouwkosten niet zorgen voor uitstel van projecten, "hooguit dat investeerders hun beslissing om geld te stoppen in een nieuwbouwproject soms voor de start van de bouw uitstellen". "Dit effect zien we dan pas op zijn vroegst twee jaar later (dus in 2024) terug in de cijfers voor oplevering", zegt een woordvoerder.
Vorige week riep bouwontwikkelaar Ballast Nedam na een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw over een voorspelde rem op de woningbouwproductie op tot meer investeringen van beleggers in de woningmarkt. Volgens Onno Dwars, directeur van bouwontwikkelaar Ballast Nedam Development, wachten grote beleggers zoals pensioenfondsen af en tonen ze weinig interesse in met name grote bouwprojecten. Ze willen dat alle risico's uit een project zijn voor ze instappen, zoals dat alle vergunningen zijn geregeld. Daardoor worden minder projecten in aanbouw genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.