Weggeefwinkel Zeist wil in gesprek met stenengooier: 'Kom een bak koffie of een biertje doen, dan komen we er wel uit'

© Weggeefwinkel Zeist
Zeist - "Als iemand zo gefrustreerd is dat hij hier tot twee keer toe een steen door de ramen gooit, dan is er meer aan de hand. Ik werk zelf in de GGZ en maak me wel zorgen om mensen die met dit soort woede en agressie rondlopen." Vrijwilliger Jantje Paasman praat met zeker mededogen over de vandaal die enorme schade heeft aangericht in de Weggeefwinkel in Zeist. Hij zou graag met de dader in gesprek gaan.
Zondagochtend ontdekte een van de bestuursleden van de Weggeefwinkel dat er een steen door een ruit van het pand aan de Laan van Vollenhove was gegooid. "In eerste instantie werd gedacht aan spelende kinderen achter, maar er lagen echt grote stenen binnen." En de nacht erna was het helaas weer raak. Dit keer waren er twee ruiten kapot en konden onze vrijwilligers opnieuw in actie komen."
De verzekering zal de nieuwe ramen wel vergoeden, de rommel wordt opgeruimd en er is niks meegenomen. Dat zou ook vreemd zijn, merkt Jantje op. Alles is immers gratis mee te nemen op woensdagen. Het doel van de Weggeefwinkel is het hergebruik van artikelen. Een hecht team van vrijwilligers is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen.
"We staan voor een duurzame samenleving, waarin iedereen gerespecteerd wordt", vermeldt de Weggeefwinkel online. De dader krijgt dan ook een uitnodiging om een 'bakkie' te komen doen, koffie of een biertje. Jantje: "Dan praten we erover en komen we er wel uit. Dat past bij het karakter van onze winkel. Wij zijn het kloppend hart van de wijk, werken veel samen met sociale teams, het Centrum Jeugd en Gezin en met wijkagenten. We zeggen altijd: joh, als problemen hebt, kom bij de Weggeefwinkel. We helpen je met spullen of andere zaken. Ik maakt me zorgen over mensen die met dit soort agressie rondlopen. Veiligheid en gezelligheid zijn een groot thema voor ons, maar ook het oplossen van problemen."

Steen op Marktplaats

Jantje heeft een van stenen op Marktplaats gezet. Een grapje, maar met een serieuze ondertoon. In de advertentie staat: "Omdat wij niet wijken voor vandalisme bieden wij deze steen nu te koop aan, zodat hij na zijn gewelddadige avontuur een plekje krijgt waar hij wel gewaardeerd wordt. De volledige opbrengst gaat uiteraard naar de Weggeefwinkel in Zeist."
Bieden kan tot woensdag als de zaak de deuren weer opent.
© Marktplaats

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.