Van vuilnisophalers tot buschauffeurs, deze stakingen staan je allemaal te wachten

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Provincie Utrecht - Het vuilnis in Utrecht blijft de rest van de week liggen. Vanaf vandaag staakt de stadsreiniging van de gemeente Utrecht. De staking loopt af op maandag 6 februari.
De vuilnisophalers zijn niet de enigen die het werk neerleggen. Ook mensen die de gracht schoon houden en straatvegers staken. Hetzelfde geldt voor sommige boa's in de provincie. Zij knijpen deze week een oogje dicht bij lichte overtredingen. In Utrecht zullen boa's geen vuil opruimen en niet controleren wie het vuilnis ergens neerlegt waar dat niet mag.
Nieuwegeinse boa's leggen het werk volledig neer tot zaterdagmiddag. Zo wordt er niet gereageerd op meldingen over vuil of parkeeroverlast. En in Vijfheerenlanden gaan de boa's tot zaterdagmiddag geen bonnen schrijven. Dit is volgens Ruud Kuin, van de Nederlandse Boa Bond, geen oproep om alle regels te breken. "Als iemand zijn auto gaat parkeren voor een ambulance-uitgang dan zullen wij echt optreden. Dat is gewoon gevaarlijk."
Ruud Kuin, voorzitter Nederlandse BOA Bond, bij Radio M Utrecht
De Utrechtse stadsreinigers gingen eerder niet akkoord met het loonbod van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die biedt een stijging van 5 procent dit jaar en volgend jaar nog eens 3 procent, maar dat komt niet in de buurt van de 12 procent die FNV eist. Vakbond CNV noemt geen concreet percentage waarmee het loon verhoogd moet worden, maar mikt op koopkrachtbehoud.
De boa's kregen hetzelfde bod van de VNG. Ook zij vinden dat niet genoeg. De boa's willen minimaal een compensatie van de inflatie, volgens henzelf is dat 12 procent. Ook willen ze een toezegging dat het loon altijd meestijgt met de prijzen. Daarnaast willen zij dat mensen met een zwaar beroep, zoals boa's die veel in de nacht werken, eerder met pensioen kunnen.

Geen bussen

Volgende week nemen de buschauffeurs het stakingsstokje over van de vuilnismannen en de boa's. De werknemers in het streekvervoer staken dan vijf dagen achter elkaar, van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari. De werkgevers gingen niet in op een ultimatum waarin de bonden een nieuwe cao eisten met een met een loonsverhoging gelijk aan de inflatie en minder werkdruk. Zij noemden de geboden loonsverhoging van 8 procent al "bovengemiddeld hoog".
Leden van vakbond FNV staakten anderhalve week geleden ook al twee dagen, waardoor landelijk ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel. Deze keer sluit ook het CNV zich aan bij de staking, waardoor er waarschijnlijk ook in de provincie Utrecht bijna geen bussen zullen rijden.
Reizigersvereniging Rover wil een einde aan de stakingen in het streekvervoer. Rover vindt de stakingen ongelukkig en het in ieders belang niet nog meer reizigers kwijt te raken. De reizigersvereniging roept vakbonden CNV en FNV op reizigersvriendelijke acties te voeren en vraagt vervoerders coulant te zijn met het vergoeden van alternatieve reiskosten.
Niet iedereen wist vanochtend dat er gestaakt wordt
Niet iedereen wist vanochtend dat er gestaakt wordt © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.