Stedin bouwt flink aan het stroomnet om de groei bij te benen

© Stedin
Provincie Utrecht - Het komende jaar werkt netbeheerder Stedin aan de bouw van zeker 500 stations en de aanleg van 1300 kilometer aan elektriciteitskabels. De capaciteit van het net moet worden uitgebreid met 425 megawatt extra vermogen en dat is 30 procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit de bouwopgave voor 2023. Het is allemaal nodig om de explosieve groei van laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen én de elektrificatie van de industrie te faciliteren.
Er zal de komende jaren sowieso flink gebouwd moeten worden aan het stroomnet, verduidelijkt Chief Transition Officer David Peters van Stedin. "Dat is om de energietransitie bij te kunnen benen, de woningopgave te kunnen realiseren en de economische groei te faciliteren. We zien dat elektriciteit het werkpaard is van die energietransitie en dus moeten we daar flink in investeren."

Houten-Oost en Oudenrijn

Dit jaar investeert Stedin zo’n 825 miljoen euro in het verstevigen van de energie-infrastructuur in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, in 2022 was dat 719 miljoen euro. Van dat geld wordt in de regio Utrecht bijvoorbeeld Station Houten-Oost gebouwd. Vlak naast het Amsterdam-Rijnkanaal verrijst daar een groot nieuw transformatorstation dat binnenkort in bedrijf gaat. Dit station wordt gebouwd vanwege de grote toename van het aantal zonne- en windparken rond Houten en is volgens Stedin "een soort stekker op land".
Een eindje verderop komt Station Utrecht Oudenrijn, in het polderlandschap pal naast de A12. Daar gaat het om een bestaand hoogspanningsstation dat wordt uitgebreid en verbeterd, waarmee de capaciteit verdrievoudigd. Dat is nodig vanwege alle plannen in de omgeving voor windmolens en zonnevelden. Ook houdt het al rekening met de bouw van woningen in polder Rijnenburg.

Twintig jaar vooruit

"Wij kijken ruim vijftien tot twintig jaar vooruit in onze modellen naar hoe iedereen zijn energie gaat opwekken en waar dat overal gaat komen", zegt Peters. "De bouwopgave voor dit jaar en de groei van 30 procent kunnen we al waarmaken. Bij wat we verder op ons af zien komen, zullen we continue moeten kijken of we voldoende financiële middelen hebben, of dat er voldoende materialen zijn en of we voldoende collega's kunnen vinden die ons daarbij kunnen helpen."
David Peters van Stedin over de bouwopgave 2023

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.