Tweeling Tyrone en Marcel (21) worstelt zich naar wereldtop: 'Het leert ons moed'

Nieuwegein - Dezelfde topsport, dezelfde studie en zelfs dezelfde klas: tweelingbroers Marcel en Tyrone Sterkenburg (21) leven voor het worstelen. Met succes: de mannen winnen de ene na de andere titel.
"Zullen we dat nog een keer doen? Dan nu met een stevigere greep." Het is 's ochtends vroeg en Marcel en Tyrone staan al een uur op de worstelmat in sportcentrum de Voltreffer in Nieuwegein.
Marcel pakt Tyrone, die 10 kilo zwaarder is, bij zijn middel beet en tilt hem als een katapult omhoog. Hij slingert zijn broer over zijn schouder. Een doffe klap vult de ruimte in de zaal. Tyrone vangt de klap op met zijn rug, klopt zichzelf af en staat nonchalant weer op. "Beter. Nog een keer." Zo gaan ze door, drie trainingen per dag, zes dagen per week.
Het is deze discipline en volharding die de broers tot de top van de Nederlandse worstelwereld laat behoren. In 2021 heeft Marcel als eerste Nederlander in 43 jaar de gouden medaille gewonnen bij de junioren op het WK. Tyrone ging naar huis met zilver. Ook werd Marcel Europees kampioen bij de senioren en derde van de wereld in de gewichtsklasse tot 87 kilo. Tyrone werd tweede op het WK bij de junioren en haalde brons op het EK bij de senioren in de klasse tot 97 kilo. "Ik denk dat we het worstelen weer op de kaart kunnen zetten in Nederland", zegt Marcel.
Discipline
Als je hun familieachtergrond hoort, is het geen verrassing: vader Willem was een bokser. Van jongs af aan was zijn kroost ook in de ring te vinden. Eerst boksen, toen judo en op hun negende werden ze verliefd op het Grieks-Romeins worstelen. Al snel bleek hoe talentvol de tweeling was en stond hun leven in het teken van topsport. "Worstelen leert ons discipline, karakter en moed. Je grenzen verleggen", vindt Tyrone.
Grieks-Romeins worstelen is de oudste stijl in het worstelen. Hierbij zijn slechts grepen van het hoofd tot de heupen toegestaan: de armen, de romp en het hoofd. "Het vergt veel techniek en tactiek. Dat maakt het zo uitdagend", legt Tyrone uit.
Oost-Europa
Hoewel het allebei topsporters zijn, was het vanaf begin af aan duidelijk voor hun vader: zijn zoons worden bondgenoten, geen concurrenten. "Dus ik moest wat meer eten en Marcel moest wat afvallen", lacht Tyrone. Marcel vecht in de gewichtsklasse van 87 kilo en Tyrone 97 kilo.

Het worstelen combineert de tweeling met een studie aan de Johan Cruijff-academie voor topsporters. Dat is ideaal, want voor het trainen moeten ze veel naar het buitenland. "Hier hebben we eigenlijk alleen elkaar om tegen te trainen", vertelt Marcel. "We zijn veel in Oost-Europa, daar is de sport veel groter."
Olympische Spelen
Niet voor lang meer, als het aan de broers ligt. Van zowel hun achternaam als de worstelsport willen ze een begrip maken. Volgende week staan ze op een Grand Prix in Kroatië, in het voorjaar komen ze in actie op het EK en dan in het najaar hopelijk de selectie voor hét grote doel: de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
"Om dan de naam Sterkenburg aan een gouden plak te verbinden: hoe gaaf is dat?", glundert Tyrone. "En worstelen heeft zoveel voor ons betekend. We willen graag wat terugdoen voor de sport."
"Precies", vult Marcel aan alsof hij hetzelfde wilde zeggen. "Daarmee hopelijk ook een jonge generatie worstelaars te motiveren. Tot die tijd genieten we gewoon van deze reis."