Grondvervuiling rond voormalig drugslab Overberg veel ernstiger dan verwacht: ‘Het zit tot 7 meter diep’

De vervuilde grond op het terrein rond het drugslab moet metersdiep afgegraven worden
De vervuilde grond op het terrein rond het drugslab moet metersdiep afgegraven worden © RTV Utrecht
Overberg - De vervuiling rond het voormalige drugslab aan de Spoorlaan in Overberg blijkt veel ernstiger dan verwacht. Dat is gebleken uit milieukundige metingen op het vervuilde terrein. “De vervuiling van de grond zit veel dieper dan uit eerder onderzoek is gebleken. Er moet zeker een dubbele hoeveelheid vervuilde grond afgevoerd worden”, zegt Britta Scholten van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Meters diep

Het drugslab werd maart 2020 ontdekt door de politie. Het was één van de grootste drugslabs ooit gevonden in deze regio. Vorig jaar november begon de grootscheepse sanering van het terrein langs de A12 bij Veenendaal. Al snel bleek de bodem vol met chemische stoffen te zitten. Onder meer aceton, benzeen, methanol en amfetamine bleek in de grond te zitten.
Er zou in eerste instantie tot 4 meter diep vervuilde grond worden afgegraven, maar nu blijkt dat de vervuiling op sommigen plaatsen zelfs 5 tot 7 meter diep zit. Ook in de breedte is de vervuiling groter dan verwacht, zegt Scholten die namens de gemeente de sanering begeleidt.
Wat dit nu betekent voor het milieu en de verdere opruimactie, is nog onduidelijk. De gemeente wil daar nu nog niets over kwijt. Wat al wel duidelijk is, is dat de gemeente nader onderzoek wil laten doen naar de vervuiling in de nog diepere lagen van de bodem om een beter beeld te krijgen van wat daar mee moet gebeuren.
Het terrein rond het voormalige drugslab is inmiddels meters diep afgegraven
Het terrein rond het voormalige drugslab is inmiddels meters diep afgegraven © RTV Utrecht

Stilgelegd

Eind december is de sanering tijdelijk stilgelegd om een nieuw plan van aanpak te maken. Vandaag praat het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug daarover. De gemeente wil morgen, tijdens het wekelijkse persmoment, pas meer kwijt over de eventuele hogere kosten en de voortgang van de sanering. Omwonenden zijn vorige week per brief geïnformeerd dat de sanering langer zal duren.
De sanering is tijdelijk stilgelegd en wordt deze week hervat
De sanering is tijdelijk stilgelegd en wordt deze week hervat © RTV Utrecht
Burgemeester Frits Naafs bezocht bij de start van de sanering met RTV Utrecht het terrein en zei toen erg blij te zijn dat er eindelijk opgeruimd kon gaan worden. “De juridische procedures hebben allemaal veel tijd gekost. Ik ben erg blij om te zien dat de boel hier nu eindelijk opgeruimd wordt.” Het saneringsproject had in december 2022 afgerond moeten zijn, maar het afgraven gaat nu nog zeker tot eind maart door.

Miljoen

De kosten van de sanering zijn eerder begroot op ruim 1 miljoen euro, maar gaan nu waarschijnlijk nog veel hoger uitvallen. Burgemeester Naafs zei hier destijds over: “We gaan die kosten natuurlijk verhalen op de eigenaar. Tot nu toe is dat niet gelukt, dus hebben we de woning en andere panden in beslag genomen. Ik begrijp dat er nog meer schuldeisers in de rij staan, dus ook hiervoor hebben we als gemeente een lange adem nodig.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.