Verwarde vluchteling moet cel in voor brandstichting bij woning naast Utrechtse Jacobikerk

© Google Streetview
Utrecht - Een vluchteling uit Irak moet acht maanden de cel in voor onder meer brandstichting, bedreiging en vernieling in de Utrechtse binnenstad.
"I am going to burn you all in here, I am going tot kill you!" Met die beangstigende woorden bedreigde de getraumatiseerde man afgelopen zomer de bewoners van een huis in de smalle steeg naast de Jacobikerk. Hij gooide met bloempotten de ruiten van de woning in en stak het houten kozijn in brand, terwijl de angstige bewoners zich uit de voeten maakten via de binnenplaats naar de naastgelegen sportschool.
Het liep uiteindelijk goed af omdat het vuur beperkt bleef, maar volgens de officier van justitie had het via de gordijnen kunnen overslaan naar de rest van het huis en andere panden.
Het kostte de politie veel moeite om de man in de avond van 30 juli te overmeesteren en aan te houden. Toen het brandalarm afging, reden agenten en de brandweer met spoed naar de smalle steeg naast de oude kerk. Ze troffen een enorme puinhoop aan. Fietsen waren op de grond gesmeten en bloempotten waren door de ruiten van een van de woningen gesmeten. Op de grond lagen drie aanstekers. Het kozijn stond in brand en de verdachte stond ernaast.

Glasscherf tegen keel

De man hield een grote glasscherf tegen zijn keel en dreigde zichzelf te snijden. De mensen in het huis hadden zijn ouders vermoord, zou hij hebben geroepen. A.M. had op dat moment al zeven dagen achtereen drugs, drank en medicijnen gebruikt, vertelde hij twee weken geleden in de rechtszaal. De politie moest een stroomstootwapen en pepperspray gebruiken om hem onder controle te krijgen.
De rechtbank heeft het advies van de psycholoog om verdachte de feiten in verminderde mate toe te rekenen overgenomen. Aan verdachte is een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk opgelegd. Aan het voorwaardelijke deel heeft de rechtbank een proeftijd van twee jaar en diverse bijzondere voorwaarden verbonden, waaronder ook een klinische opname voor de duur van maximaal een jaar. De rechtbank heeft ook bevolen dat de voorwaarden en het toezicht door de reclassering dadelijk uitvoerbaar zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.