Angst voor afvaltoeristen uit Utrecht, Houten zet boa's in: 'Het was het proberen waard'

Provincie Utrecht - Fiets of wandel door Utrecht en het kan je niet ontgaan: overvolle vuilnisbakken en afvalzakken in hopen langs de weg. Het is het gevolg van de sinds gisteren stakende vuilophalers in de gemeente. Die staking duurt nog de hele week, 'afvaltoerisme' ligt op de loer.
Veel gemeenten zijn daar bang voor. Afvaltoerisme in een notendop: even met je vuilnis langs bij een buurgemeente waar niet gestaakt wordt of het dumpen van je zooi in de natuur. In Houten komt het verschijnsel langzaam op gang. "We hebben gisteren al wat mensen weg moeten sturen, een stuk of vijf", geeft Hugo Uytewaal, milieustraatbeheerder in Houten aan.
De milieustraat in Houten is alleen bedoeld voor inwoners van de gemeente. Om de afvaltoeristen te filteren, vraagt Uytewaal steekproefsgewijs om legitimatie. Wie niet kan bewijzen dat hij of zij daadwerkelijk in Houten woont, kan meteen rechtsomkeert maken. "De meesten hebben daar begrip voor. 'Het was in ieder geval het proberen waard', reageerde iemand nog."
Maar bij de steekproef houdt het niet op. In Houten worden namelijk boa's ingezet voor het restant van de staking. "Daarmee willen we écht iedereen die langskomt controleren. We hebben toch het vermoeden dat er steeds meer mensen met hun vuilnis komen."
Makkelijke oplossing
Niet alleen in dorpen of steden, maar ook in de natuur is er angst voor afvaltoerisme. Bijvoorbeeld bij Cathelijne Roos, boswachter in het westen van de provincie. "Ik hoop dat iedereen zich fatsoenlijk gedraagt, maar het kan voorkomen dat onze natuurgebieden met afvaldumping te maken krijgen. Soms vinden we wel een deel van de inboedel ergens. Dan staat er opeens een bank op een random parkeerplaats of naast de sloot."
Roos roept iedereen deze week daarom op het afval tóch nog even op te slaan in plaats van elders te lozen. "Helaas zitten er mensen tussen die zich zo aan 'hun' volle vuilniszak ergeren, het niet thuis opslaan en voor de makkelijke oplossing gaan. 'Dan is het bij mij maar weg' denken ze dan."
Alternatief
Dinsdag zit de staking erop en wordt het afval weer opgehaald. Tot die tijd hoopt ook Uiterwaard dat iedereen zijn of haar bende even in eigen huis te houdt of netjes wegbrengt. "Dat de zakken nu even naast de containers komen, wordt misschien een puinhoop, maar het is tenminste iets van een alternatief. Laten we hopen dat het snel voorbij is."