Baarn bestempelt ruim vijftig panden als monumentaal

© ANP
Baarn - 56 panden in Baarn komen mogelijk op de lijst van gemeentelijke monumenten. Dat laat de gemeente op de eigen website weten.
Deze week ontving een aantal inwoners een brief waarin de gemeente wenst hun woning op de monumentenlijst te plaatsen. Het gaat onder andere om panden en objecten aan de Amsterdamsestraatweg, Emmalaan, en Ferdinand Huycklaan.
Het is nog niet geheel zeker of de 56 panden definitief op de lijst komen. Pandeigenaren die een brief ontvingen, kunnen aan de gemeente laten weten hoe ze tegen de desbetreffende toewijzing aankijken. Het perspectief van de huisbezitter wordt meegenomen in de uiteindelijke benoeming.

Verduurzamen mag

Met de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst wil Baarn zorgen dat niets waardevols verdwijnt. In jargon betekent de toewijzing van een monument dat ‘voorbescherming’ van toepassing is. Dat betekent niet dat er niks veranderd mag worden aan de panden.
Zo mag een bezitter van een monumentale woning nog 'gewoon' moderniseren en verduurzamen. Daarvoor moet in het vervolg wél een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd.

Zes criteria

Dat de lijst gemeentelijke monumenten van Baarn groter wordt, heeft alles te maken met een stap die de gemeenteraad drie jaar geleden zette. Toen stelde het namelijk de Cultuurhistorische Waardenkaart vast. Onderzoekers van het Monumenten Advies Bureau bekeken vervolgens zo'n 1.300 objecten in de gemeente Baarn, waaronder panden zonder monumentstatus.
Om een pand te waarderen als mogelijk monument hanteerde het bureau zes criteria: de stedenbouwkundige en ensemblewaarde, de beeldbepalende waarde, herkenbaarheid, gaafheid, architectuur- en bouwhistorische waarde en zeldzaamheidswaarde.

Meer dan 56?

Op dit moment wil de gemeente Baarn dus 56 objecten als nieuw monumentaal aanwijzen. Maar daar stopt het mogelijk niet. Uiteindelijk zijn 152 objecten geschikt om voorgedragen te worden. Baarn werkt bij de toewijzing in delen, hierna volgen nog vier van zulke zogenaamde 'tranches'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.