Simon kookt wekelijks voor Bas: 'Je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen een portie eten zoeken'

© Stichting Thuisgekookt
Utrecht - Een eigen maaltijd maken: voor velen is het een routineklus. Maar voor mensen die zelf niet of minder goed in staat zijn te koken, kan het een grote stap zijn om anderen om hulp te vragen. Stichting Thuisgekookt wil daar verandering in brengen, door maaltijdzoekers en thuiskoks aan elkaar te koppelen.
In de keuken van buurthuis De Nieuwe Jutter in de Utrechtse Rivierenwijk is Simon de Vries druk in de weer met het snijden van komkommers, tomaten en feta. "Voor een simpele salade", vertelt hij. Op het aanrecht staan ook nog een ovenschotel met witlof, mangochutney en vegetarisch gehakt en een oude yoghurtverpakking gevuld met linzencurry. "Die heb ik thuis al klaargemaakt."
Die gerechten zijn niet voor Simon zelf, maar voor Bas Pinto. Hij woont al 30 jaar in een beschermde woongroep, vlakbij het buurthuis. Hoewel hij daar zelfstandig woont, is koken voor hem lastig. "Ik kan niet heel lang staan, en ben ook niet zo handig", legt hij uit. Daarom kookt hij één keer in de week zelf een eenvoudige maaltijd en eet hij zo nu en dan in het buurthuis.

Maaltijd aan huis

Iemand die hem iedere week een gezonde maaltijd komt brengen, kon Bas dan ook wel gebruiken. Daarom gaf hij zich op bij Stichting Thuisgekookt, waar Poeka Boland en Milou van Rooijen werken. Volgens Milou is Bas lang niet de enige die behoefte heeft aan zulke hulp. "Je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen op zoek zijn naar een portie eten, omdat ze het zelf om wat voor reden dan ook niet kunnen maken."
De stichting probeert daarom maaltijdzoekers zoals Bas te koppelen aan iemand die bij hen in de buurt woont die bereid is een portie extra te koken. "Daarbij proberen we echt een goede match te vinden. Wat betreft dieetwensen natuurlijk, maar we kijken ook naar of het goed klikt tussen beide partijen. Het sociale aspect is heel belangrijk bij zo'n match."
Bij Bas en Simon is dat zeker het geval, laten ze allebei weten. "Ja, zeker weten", zegt Simon. "Bas is een hartstikke vriendelijke man. Het is wel gezellig om bij hem één keer per week eten langs te brengen." Bas is vooral blij dat hij daardoor twee keer per week een verse, gezonde maaltijd op tafel heeft staan.

Extra portie niet duur

Bas is dus niet de enige Nederlander die moeite heeft met koken. Vorig jaar heeft de stichting door het hele land 6000 maaltijdzoekers aan een thuiskok gekoppeld. In totaal zijn er bij Stichting Thuisgekookt nu zo'n 22.000 vrijwilligers, aldus Milou. "Maar eigenlijk hebben we er nog meer nodig, zodat we alle kwetsbare personen die een maaltijd kunnen gebruiken nog sneller kunnen helpen."
Voor mensen zoals Bas hoeft dat niet veel te kosten. In zijn geval wordt dat zelfs geregeld via de U-pas, een gratis voor Utrechters met een laag inkomen. "Maar verder zitten er ook geen kosten aan verbonden. Alleen de kosten voor de maaltijd zelf worden gecompenseerd en die zijn zo'n 3 tot 6 euro per maaltijd. Als je toch al kookt, is een extra portie vaak niet heel duur."
Thuiskok Simon houdt er dan ook rekening mee zijn gerechten niet te duur te maken. "Ik ga natuurlijk niet iets bereiden voor 20 euro. Soms geef ik wel iets meer uit dan ik terugkrijg. Maar ach, het is een sympathiek initiatief en leuk om aan mee te werken."
Verslaggever Robert-Jan Booij was aanwezig toen Simon voor Bas aan het koken was (1)
Verslaggever Robert-Jan Booij was aanwezig toen Simon voor Bas aan het koken was (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.