Kritiek op dure parkeerkaart gehandicapten: in de ene gemeente betaal je niks, in Vijfheerenlanden 223 euro

Arjen vindt dat de prijs van deze parkeerkaart fors omlaag moet
Arjen vindt dat de prijs van deze parkeerkaart fors omlaag moet © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Vijfheerenlanden - Nergens in deze provincie is de gehandicaptenparkeerkaart duurder dan in Vijfheerenlanden En dat kan gewoon niet, zegt inwoner Arjen Drieënhuizen. Hij vreest dat zijn ‘lotgenoten’ nu een drempel voelen om die kaart aan te vragen. “Als je als gemeente écht toegankelijk wilt zijn voor iedereen, is Vijfheerenlanden nu niet goed bezig.”
Hij kan absoluut niet zonder een parkeerplek vlakbij zijn eindbestemming, demonstreert Arjen. Door zijn MS kan hij niet meer lopen. “Dan hijs ik mezelf de auto uit, en vervolgens de rolstoel in. Meestal vraag ik dan iemand of die even de stoel eruit kan pakken. En binnen een mum van tijd – kijk maar – zit ik er dan in.”
Arjen wijst naar de gehandicaptenparkeerkaart op zijn vooruit. “Zonder dat papiertje mag ik hier niet staan, hè. En dan wordt het voor mij wel erg ingewikkeld om ergens te komen. Of nou ja, eigenlijk gaat dat gewoon niet. Daarom schrok ik nogal van de kosten van die kaart in Vijfheerenlanden: 223 euro? En dat voor een kaart voor mensen die al zoveel kosten hebben? Ik snap er niks van.”
Kritiek op dure gehandicapten-kaart in Vijfheerenlanden: 'Dit kan echt niet';

'Oneerlijk'

Hij is niet de enige die zich er druk om maakt. Het gehandicaptenplatform Vijfheerenlanden staat ook op de barricaden. “Bij de buren betaal je bij wijze van spreken bijna niets, en in deze gemeente ruim 200 euro. Je voelt toch aan alles dat dat oneerlijk is?”, zegt Greet Bos-Schep. “We hebben nu al signalen ontvangen van onze doelgroep dat zij wel even extra nadenken of ze die kaart wel gaan aanvragen. Terwijl het juist zo belangrijk is voor hen om ook mobiel te blijven.”

Grote verschillen in de provincie: gratis kaart in Eemnes en De Ronde Venen

Vijfheerenlanden staat bovenaan wat betreft het tarief voor een gehandicaptenparkeerkaart, Eemnes en De Ronde Venen vormen de hekkensluiters. In die twee gemeenten is de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart namelijk kosteloos.

"Het is een bestuurlijke keuze geweest”, aldus de woordvoerder van Eemnes. "Deze doelgroep heeft al veel extra kosten door het leven met een chronische ziekte of lichamelijke beperking. Daarom belasten we de kosten voor de gehandicaptenparkeerkaart niet door naar de inwoner.”

Mogen die kosten voor de aanvraag van de gehandicaptenparkeerkaart zo verschillen? Het antwoord daarop is helder, lees je op de website van de Rijksoverheid. Ja, dat mag. Iedere gemeente mag dat tarief zelf vaststellen. RTV Utrecht vergeleek alle tarieven in de provincie Utrecht met elkaar en zag dat Vijfheerenlanden bovenaan staat. Een eerste plek die geen gouden medaille waard is, als je het Greet vraagt. “Nee, wil je een inclusieve gemeente zijn of niet?”

Wanneer krijg je deze kaart?

Hoe zo’n kaart werkt? Wie aantoonbaar minder dan 100 meter kan lopen, kan bij zijn gemeente een kaart aanvragen om op een gehandicaptenparkeerplaats te mogen parkeren. Die kaart is dan vijf jaar geldig. Voorwaarde is wél dat je een medische keuring laat doen. Maar wat een gemeente daarvoor bij de inwoner in rekening brengt, verschilt.
Omdat er soms ook inwoners zijn die er misbruik van proberen te maken, hebben gemeenten daar vaak een maatregel voor bedacht. Veenendaal, bijvoorbeeld. Kom je daar "niet in aanmerking" voor de kaart, maar heb je 'm wél aangevraagd? Dan moet je de volledige aanvraagkosten betalen, als het ware als een boete. Kom je wél in aanmerking, betaal je slechts de helft.
In Vijfheerenlanden blijft Arjen er mee zitten dat het tarief aan de hoge kant is. De lokale GroenLinks en PvdA hebben daarom al schriftelijke vragen ingediend. "Dit moet je als gemeente niet willen", zegt Berber Wierda van GroenLinks. "Mensen met een beperking hebben al zoveel extra kosten. Medisch, maar bijvoorbeeld ook voor een rolstoel of een aangepaste auto. En als dit er dan allemaal weer bovenop komt..."
Nu belast je juist de inwoner die het al zo lastig heeft
Berber Wierda, GroenLinks Vijfheerenlanden
Ze hoopt dat het onderwerp daarom snel op de agenda van de gemeenteraad komt te staan. "We gaan er in deze gemeente voor dat iedereen - dus mensen met en zonder beperking - dezelfde kansen krijgt. En door dit hoge tarief belast je juist de inwoner die het al zo lastig heeft. Dat is scheef, en moet veranderen, vinden wij. We hopen dat op korte termijn in ieder geval een inkomensafhankelijk tarief mogelijk is."
Of het in Vijfheerenlanden snel zal veranderen? Dat gaat niet zomaar, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Ook op de vraag waarom het tarief juist daar zo hoog is, kunnen ze nog geen antwoord geven. "We zijn aan het onderzoeken hoe het tarief is opgebouwd en wat we daar in de toekomst eventueel mee kunnen."
Arjen kan er ondertussen kort over zijn. Dat tarief moet gewoon omlaag. "Anders hou je het niet toegankelijk. Zeker niet voor mensen met een beperking."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.