Groot plofkrakenonderzoek in Duitsland leidt naar onze regio: arrestaties in Utrecht, Amersfoort en Soesterberg

Archiefbeeld van een plofkraak in Duitsland.
Archiefbeeld van een plofkraak in Duitsland. © Landeskriminalamt Nordrhein-Westfalen
Utrecht - In Nederland zijn na invallen in onder meer de regio Utrecht negen mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij meer dan vijftig plofkraken in Duitsland. Daarbij zouden ze 5,2 miljoen euro hebben buitgemaakt. Er zijn onder meer verdachten aangehouden uit Utrecht, Amersfoort en Soesterberg.
De autoriteiten in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg maakten de arrestaties vanmorgen bekend tijdens een persconferentie. In totaal heeft Duitsland twaalf verdachten op het oog. Tegen de drie anderen is een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. De negen arrestanten zijn 25 tot 41 jaar. Het gaat om mensen uit Nederland, Marokko, Afghanistan, Turkije en Roemenië.
Volgens de Duitse autoriteiten waren de plofkrakers heel professioneel en rücksichtslos. Ze gebruikten geen gas, zoals plofkrakers vroeger, maar vaste explosieven om de geldautomaten op te blazen. Binnen een paar minuten was de plofkraak afgerond. Ze gebruikten na de explosies een razendsnelle Audi A6 S om uit handen van de politie te blijven.
Een garage in Roermond zou het hoofdkwartier zijn geweest. Van daaruit zouden ze steeds op strooptocht zijn gegaan. Duitsland noemt de actie een "zeer belangrijke slag tegen georganiseerde misdaad" en een "uitstekend onderzoeksresultaat".
Maandag werd al bekend dat voor het onderzoek invallen waren gedaan in de regio Utrecht en in Limburg. Tijdens doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden vond de politie contant geld en explosieven.

Hoewel de plofkrakers nog maar zelden toeslaan in Nederland, is het toch van groot belang dat de politie ze op de huid zit, zegt Johan van Hartskamp, landelijke portefeuillehouder. “De explosieven die de plofkrakers gebruiken, leiden ook in ons land tot grote risico’s. De gebruikte explosieven worden in onze wijken, in woningen, bedrijven en garageboxen, in elkaar geknutseld en opgeslagen. Daarnaast rijden de plofkrakers met zeer hoge snelheid over de snelwegen om uit handen te blijven van de politie.”

De politie vermoedt dat ongeveer 500 mannen, met name woonachtig in de regio’s Amsterdam en Utrecht, verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de plofkraken in binnen- en buitenland. In Overvecht kwam in 2020 een man om het leven bij het oefenen van een plofkraak.

“Ze werken in wisselende samenstelling. Soms vallen er mensen af, omdat ze worden aangehouden of tijdens hun vlucht crashen en overlijden. Maar ze worden moeiteloos vervangen door nieuwe aanwas’” weet Van Hartskamp. “Wij blijven ons onverminderd inspannen om daders op te sporen, maar om het probleem op te lossen is meer nodig. Daarom werken wij samen met partners zoals het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) en gemeenten om jonge aanwas te voorkomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.