Geld naar voedselbank, verenigingen en ondernemers: IJsselstein geeft tonnen extra aan armoedebestrijding

© RTV Utrecht
Ijsselstein - IJsselstein gaat een half miljoen euro extra uitgeven aan armoedebestrijding. Dat besloot de gemeenteraad gisteravond. Het geld gaat onder meer naar de voedselbank, verenigingen en ondernemers die in financieel zwaar weer zitten. "Er zijn heel wat mensen die het net niet meer redden", zegt verantwoordelijk wethouder Eveline Schell (VVD).
"We willen dat mensen mee kunnen blijven doen en bijvoorbeeld kunnen blijven sporten", legt Schell uit. Door de coronacrisis en vervolgens nog de hoge energierekeningen en de inflatie, komen steeds meer mensen in geldnood, zag de gemeente. "Er zijn best wat landelijke regelingen, maar je hoort alsnog veel mensen die aan het eind van de maand geld tekortkomen of bijvoorbeeld geen leuke kleren meer kunnen kopen voor hun kinderen."
We mogen als gemeente niet zomaar geld aan mensen geven
Eveline Schell, wethouder IJsselstein
Daar moeten we iets mee, vindt het college, dat daarom eerder al besloot een meevaller van 5 ton te steken in armoedebestrijding. Nu staat vast waar het geld naartoe gaat: het grootste deel, 100.000 euro, gaat naar de bijzondere bijstand, zodat méér mensen daar gebruik van kunnen maken. 10.000 euro gaat naar het creëren van extra bekendheid voor de U-Pas, waarmee mensen met een laag inkomen korting kunnen krijgen voor activiteiten als sport en musea.

Financiële meevaller van 5 ton

Waar haalt IJsselstein plotseling een half miljoen euro vandaan? Het is een financiële meevaller van het Rijk, die misgelopen (parkeer)inkomsten vanuit coronatijd compenseert. Bij de presentatie van de programmabegroting maakte het college vorig jaar al bekend dat geld te willen inzetten voor armoedebestrijding. Gisteravond stemde de gemeenteraad over de preciezere bestemming.

Meer aanmeldingen bij voedselbank

Een deel gaat ook naar de voedselbank: 20.000 euro. Hard nodig, aldus de wethouder. De voedselbank krijgt de laatste tijd immers meer aanmeldingen, laat ze weten. Schell: "De voedselbank doet belangrijk werk en biedt mensen een extra vangnet."
Stichting Leergeld staat ook in het rijtje van organisaties die geld ontvangen. De stichting helpt gezinnen die krap bij kas zitten met bijvoorbeeld schoolspullen, sportkleding of een verjaardagsfeestje. "Ze zorgen ervoor dat kinderen kind kunnen zijn en nemen een stukje geldstress weg", zegt Schell daarover.

Geen envelop met geld naar inwoners

Waarom het geld niet direct aan inwoners wordt gegeven? Dat is volgens de wethouder geen optie. Gemeenten mogen geen inkomenspolitiek voeren en dat zou IJsselstein dan wél doen. "We mogen als gemeente niet zomaar geld aan mensen geven. Daarom gaat het geld naar bestaande organisaties. Zo krijgen zij de mogelijkheid om extra hulp te bieden."
IJsselstein geeft dit jaar meer geld uit aan armoedebestrijding
IJsselstein geeft dit jaar meer geld uit aan armoedebestrijding © RTV Utrecht
In eerdere debatten benadrukten lokale politici het overigens belangrijk te vinden dat het geld – "dat maar één keer kan worden uitgegeven" – bij de juiste inwoners terechtkomt. Schell sluit zich daarbij aan. "We willen de mensen bereiken die het echt nodig hebben: inwoners met een laag inkomen die vaak buiten de boot vallen als het gaat om landelijke regelingen."

Eén ton reserve

Eén ton wordt nog niet uitgegeven. Met dat geld kan eventueel worden geschoven als over een tijdje blijkt dat ergens een tekort is. Na een aangenomen motie gisteravond gaat een deel van die 100.000 euro waarschijnlijk naar inwoners met een chronische ziekte; een volgens de gemeenteraad "vergeten groep" die in deze tijd veel extra kosten heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.