Man die synagoges en moskee in Utrecht bekladde wordt niet vervolgd

De Ulu-moskee in Lombok.
De Ulu-moskee in Lombok. © RTV Utrecht
Utrecht - De man die eind 2020 twee synagoges en een moskee bekladde in Utrecht, wordt niet vervolgd. Hij was tijdens zijn daden psychotisch en volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom moet hij niet worden bestraft, vindt de politierechter.
De man schilderde hakenkruizen op de Ulu-moskee in Lombok. Ook bekladde hij joodse gebedshuizen in het centrum van de stad, aan de Magdalenastraat en de Springweg. Toen hij op heterdaad werd betrapt door twee moskeegangers, bedreigde hij hen met de dood.
Het was niet de eerste keer dat de man zich misdroeg. In 2019, enkele weken na de tramaanslag, zorgde hij voor grote onrust in de Ulu-moskee door tijdens een gezamenlijk gebed de microfoon te grijpen. Hij riep: "Jullie hebben vier Nederlanders vermoord... Jullie Turken zijn allemaal terroristen." Ook toen werd hij niet vervolgd omdat hij in een psychose zat.
Nadat de man in 2020 was opgepakt liet hij zich behandelen in een psychiatrische kliniek. Daar zat hij ruim twee maanden intern en hij staat volgens zijn advocaat sindsdien onder toezicht van een psychiater. Volgens zijn advocaat gaat het nu goed met de man, heeft hij werk en functioneert hij normaal in zijn gezin. Een opgetrommelde wijkagent bevestigde dat in de rechtbank. Zowel de advocaat als het OM vroegen de man niet meer te vervolgen. Daar ging de rechter in mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.