Huiskamers veranderen in podia tijdens Gluren bij de Buren: 'Best wel spannend'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - In 44 Nederlandse plaatsen staat vandaag het jaarlijkse Gluren bij de Buren op het programma. Mensen stellen hun huis beschikbaar voor amateurkunstenaars zoals muzikanten, cabaretiers of theatermakers. In onze provincie doen Utrecht, Amersfoort, Zeist, Nieuwegein en Baarn mee.
Paulien van der Klij organiseert de boel in Zeist. Het is de vijfde keer dat die stad meedoet aan Gluren bij de Buren. "Ik ga zelf ook optreden. Best wel spannend, want ik ben ook een echte amateur. We gaan met z'n vijven zingen aan de Prins Hendriklaan."
Voor mensen die net nieuw zijn in de straat is het heel leuk even bij de buren te kijken.
Paulien van der Klij
Het idee is als volgt: ieder optreden duurt een halfuur. Per locatie zijn drie optredens. Bezoekers kunnen online het programma zien en dus van tevoren bedenken welke huiskamers ze willen bezoeken. "Zo kan je een looproute maken", zegt Van der Klij. "Je hebt dan een kwartier om naar de volgende voorstelling te komen. Als je wil kan je op een middag zeven voorstellingen bijwonen."
In Zeist doen dit jaar 42 locaties mee. Dat zijn niet alleen inwoners die hun huis beschikbaar hebben gesteld, ook doen bijvoorbeeld woongroepen, zorginstellingen en wijkcentra mee. Verder heeft één tiny house zich aangemeld.
"Het initiatief is tweeledig", zegt Van der Klij. "Het biedt een podium voor mensen die nog niet zo heel veel ervaring hebben. En voor mensen die net nieuw zijn in de straat is het heel leuk even bij de buren te kijken."
Op de website van Gluren bij de Buren staat het programma voor alle deelnemende plaatsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.