Irritatie in debat over sportcomplex Merwestein in Nieuwegein: 'Ik wil dat de wethouder antwoord geeft'

© RTV Utrecht
Nieuwegein - "Het ongemak, het ongemak!", klonk het gisteravond in de commissievergadering van Nieuwegein. Raadsleden zouden het éigenlijk hebben over het wel of niet garant staan voor een lening van 50 miljoen euro voor de verbouwing van sportcomplex Merwestein, maar daarin zat niet eens zozeer het probleem. Na die eventuele verbouwing verdubbelt de jaarlijkse bijdrage van de gemeente aan het complex naar zo'n 2 miljoen euro. Dat de wethouder nog niet weet hoe de gemeente dat gaat betalen, zorgde voor flinke irritatie bij de raadsleden.
"Waar is een gedegen dekkingsplan?", vraagt PvdA'er Emiel Holtermann zich gisteravond al gauw hardop af, zodra blijkt dat sportwethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing) "nog niet helemaal in concreto" kon vertellen waar de gemeente het geld vandaan gaat halen. Om eraan toe te voegen: "Als ik als raadslid met een amendement was gekomen zonder dekking, kon dat meteen in de vuilnisbak."
Het is niet bepaald een halfje wit, waar we het over hebben
Gerben Horst, raadslid CDA Nieuwegein
De raadsleden zijn hoorbaar er niet gerust op: gaat de gemeente garant staan voor de mega-renovatie van Merwestein, dan is het gevolg dat de gemeente daarna 1 miljoen euro per jaar méér kosten heeft. In het voorstel van de wethouder staat daarover niet veel meer dan: "We zullen in het komende jaar dekkingsscenario's ontwikkelen, die resulteren in concrete voorstellen."
"Verbazingwekkend", vindt ook CDA-raadslid Gerben Horst. "We worden als raad gevraagd om ja te zeggen tegen een voorstel zonder dat daar een dekkingsvoorstel onder ligt. Als wij daar als raadsleden mee zouden komen, worden we afgeschoten. Het is niet bepaald een halfje wit, waar we het over hebben."

Ambtenaar moet antwoord geven

Wat verbouwereerd geeft hij aan: "Ik merk enige irritatie bij mezelf. Het geeft ongemak, juist wetende hoe belangrijk Merwestein voor de regio is. Ik zou het jammer vinden als ik 'nee' moet zeggen tegen dit voorstel, omdat er gewoon geen dekking onder ligt. Wat heeft de wethouder daarop te zeggen?"

Wat moet er gebeuren met Merwestein?

Er ligt een plan voor een grootschalige verbouwing van Merwestein. Het is het grootste sportcomplex van Nieuwegein, in het centrum van de stad, en zo'n veertig jaar oud. Volgens de directeur van Merwestein, onderdeel van Verbindion, is daar maximaal vijftig miljoen euro voor nodig. Om van de bank een lening te kunnen krijgen, zou de gemeente garant moeten staan.

Als de plannen doorgaan, krijgt Merwestein een extra sporthal, worden zogenoemde 'droge ruimten' als de entree, kleedkamers en horeca vervangen, krijgen de zwembaden groot onderhoud en wordt het volledige gebouw verduurzaamd. Directeur Ton Bothoff zei daar eerder over: "We moeten ons klaarmaken voor de toekomst."

Als die wethouder op enig moment de ene na de andere vraag doorschuift naar een ambtenaar en de directeur van Verbindion (waar Merwestein onder valt) én voorstelt de "beetje moeilijke vragen" schriftelijk te beantwoorden, mengt ook Tom Verhoeve van D66 zich in het debat.
Het plan is misschien best prima, maar het struikelblok blijkt wederom de boekhouding van de wethouder. Verhoeve: "Die garantstelling is voor ons niet het probleem. Merwestein heeft een maatschappelijke waarde, daar moet in geïnvesteerd worden, mooi plan, hartstikke goed, maar daarna zitten we opeens met gestegen kosten. Waar gaan we dat van betalen?" Een sneer richting Van Engelen volgt: "Ik wil dat de wethouder antwoord geeft, want hij gaat erover."
Ik wil dat de wethouder antwoord geeft, want hij gaat erover
Tom Verhoeve, raadslid D66 Nieuwegein

'Merwestein is parel in Nieuwegein'

Die probeert het nog eens. Hij hamert er steeds op dat het sportcomplex belangrijk is voor alle inwoners: het is "een parel in Nieuwegein" die behouden moet blijven. En ook nu zegt hij: "Als we geen grip krijgen op de energiekosten (door verduurzaming, red.), dan betekent dat dat de sport onbetaalbaar wordt. In het ergste geval kan Merwestein misschien wel failliet gaan en dat willen we allemaal niet."
Hij vervolgt: "We willen dat Merwestein een goede toekomst krijgt. Hoe we dat gaan betalen, daar proberen we oplossingen voor te zoeken, maar het kan niet keihard afgedekt worden." Iets waar Verhoeve zich niet bij neerlegt. "Gaat er meer naar Merwestein, kan er minder naar bijvoorbeeld mobiliteit of het sociaal domein. Die belangenafweging moeten wij maken, maar u stelt ons niet in staat om dat goed te doen."
Verhoeve concludeert net als zijn collega's: "Dit maakt het voor ons ongelooflijk ingewikkeld om in te stemmen met uw voorstel, hoewel we er inhoudelijk misschien volledig achter kunnen staan." Woensdag 22 februari staat het onderwerp, dat dus éigenlijk over de garantiestelling voor de vernieuwing van Merwestein gaat, op de agenda van de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.