OM wil voorwaardelijke celstraf voor tieners die Utrechts restaurant overvielen

© Michiel van Beers
Utrecht - Voor de overval op Grieks restaurant Aphrodite in de Utrechtse wijk Lunetten moeten twee van de drie minderjarige verdachten voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf opgelegd krijgen. Dat eist het Openbaar Ministerie. De zaak tegen de derde verdachte werd uitgesteld.
De drie jongens van 14, 15 en 16 jaar worden verdacht van de overval op Aphrodite op 26 januari 2022. Volgens het OM liepen de twee jongste verdachten naar binnen, dreigden ze met een taser en pakten ze daarop geld uit de kassa. De derde jongen stond buiten op de uitkijk met een vluchtscooter.
De 15-jarige jongen komt uit Vleuten. Het OM wil dat hij voorwaardelijke vier maanden jeugddetentie krijgt opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij een 100-urige taakstraf uitvoeren. Hij werd ook verdacht van een autodiefstal, in die zaak vraagt het Openbaar Ministerie vrijspraak.
Voor de 16-jarige jongen, een Utrechter, eist het OM hetzelfde met een 150 uur taakstraf. Hij wordt ook verdacht van diefstal van een bromfiets en een auto. Met die auto veroorzaakte hij chaos op de weg door onder andere te spookrijden, tegen een politieauto aan te rijden en met 140 à 150 kilometer per uur te rijden. Daarnaast had hij verschillende soorten drugs op zak.

Aphrodite

Het Griekse restaurant Aphrodite werd in korte tijd meermaals slachtoffer van inbraken en berovingen. Eigenaresse Shamida Smulders zat er "compleet doorheen". Tijdens de coronacrisis wist ze ternauwernood het hoofd boven water te houden, dat zo vaak door criminelen werd getroffen was een enorme klap. "Ik vind Lunetten juíst zo'n fijne plek, omdat alles en iedereen hier door elkaar woont en voor elkaar klaarstaat. Maar op dit moment weet ik echt niet meer wat ik moet doen om de situatie om te draaien, het is even teveel bij elkaar…"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.