Niet eerder zoveel keuze: 19 partijen doen mee aan Utrechtse Provinciale Statenverkiezingen

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Er doen dit jaar negentien partijen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in de provincie Utrecht. Dat heeft het Centraal Stembureau vandaag bekendgemaakt. Dat zijn voor zover bekend meer partijen dan ooit en vijf meer dan bij de vorige verkiezingen, in 2019. Toen stonden er veertien partijen op de kieslijst.
Op de lijst staan een aantal partijen die niet eerder aan provinciale verkiezingen meededen. In een aantal gevallen is dat zo omdat die partijen in maart 2019 nog niet bestonden. Zo werd de BoerBurgerBeweging (BBB) in oktober van dat jaar opgericht, zag JA21 aan het eind van 2020 het levenslicht en richtte Wybren van Haga zijn partij Belang van Nederland (BVNL) in augustus 2021 op. Ook Volt deed in Utrecht niet eerder mee, al bestond die partij bij de vorige verkiezingen al wel.

Opvallende naam

De meest in het oog springende naam op de kandidatenlijst is waarschijnlijk de partij Zwarte Piet is Zwart. Ook zij deden 4 jaar geleden niet mee, al is de partij niet helemaal nieuw in onze provincie. Lijsttrekker en oprichter Gimo Baram deed vorig jaar onder dezelfde partijnaam ook al mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort. Daar wist hij geen zetel te behalen.
De overige veertien partijen zijn dezelfde als die de vorige keer meededen, namelijk GroenLinks, VVD, Forum voor Democratie, CDA, D66, PvdA, ChristenUnie, PVV, Partij voor de Dieren, SP, SGP, 50PLUS, DENK en U26 gemeenten. Die laatste partij is een samenwerking tussen verschillende lokale partijen uit de 26 Utrechtse gemeenten.
In totaal kunnen inwoners van de provincie op 15 maart aanstaande kiezen uit 528 kandidaten, die de komende anderhalve maand allemaal campagne zullen gaan voeren voor zichzelf en hun partij.
Ook de provincie zelf start een campagne om kiezers naar de stembus te krijgen, onder de naam 'kleur de provincie, kies jouw Utrecht'. Deze campagne gaat op 10 februari van start om 10.00 uur op het Eemplein in Amersfoort, waar het de bedoeling is dat lijsttrekkers en inwoners samen een uniek verkiezingskunstwerk maken.
De Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen zelf vinden plaats op woensdag 15 maart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.