Elnaz begon 18 jaar geleden op vmbo-kader en is nu arts: 'Er is geen makkelijke weg en je moet keihard werken'

© RTV Utrecht
Maarssen - Terwijl haar ouders na een vlucht uit Iran in een juridische strijd verwikkeld waren met de Nederlandse overheid over een verblijfsvergunning, maakte de nu 29-jarige Elnaz Alagha haar citotoets. De score was 528 en het schooladvies was vmbo-kader. Dus leek het erop dat haar droom om dokter te worden al vroeg in haar leven in duigen viel. Maar Elnaz gaf niet op en achttien jaar later haalt ze haar master geneeskunde. Nu zit ze glunderend op de bank van haar appartement in Maarssen om haar verhaal te vertellen.
"Ik zeg altijd: 'There is no easy road.' Er is gewoon geen makkelijke weg en je moet gewoon keihard werken."
"Ik wist al op jonge leeftijd dat ik arts wilde worden. Mijn opa was ernstig ziek en toen zag ik hoe artsen hem hielpen. En op de middelbare school kreeg ik de kans om mee te lopen met een traumachirurg in het Slingelandziekenhuis in Doetinchem."

Hoge bergen

Maar met haar vmbo-kader advies is Elnaz nog lang geen arts. Ze werkt hard en beklimt stap voor stap de onderwijsladder. Van vmbo-kader naar vmbo-t, naar havo en uiteindelijk naar het vwo.
"Het vwo was de grootste berg die ik heb moeten verzetten", vertelt Elnaz. "Ik was gewoon echt niet goed in wiskunde en natuurkunde. Ik ben zelfs twee keer voor mijn examen gezakt. Er waren veel mensen die zeiden 'Elnaz, laat het gewoon zitten. Ga gewoon hbo doen.' Maar ik wilde dokter worden. Dat was mijn droom."
Elnaz geeft niet op en uiteindelijk weet ze via het volwassenonderwijs haar vwo-diploma toch te halen. Na een jaar biomedische wetenschappen, kan ze eindelijk aan geneeskunde beginnen. En ook al is geneeskunde een notoir zware studie, vergeleken met het vwo vindt Elnaz het prima te doen.
"Ik heb heel veel liefde voor het vak en ik haal heel veel voldoening uit het helpen van mensen. Vooral tijdens mijn coschappen in de masterfase. Ik vond het heel erg leuk en dat maakt het ook makkelijker. En dat had ik op het vwo met vakken als natuur- en wiskunde gewoon niet."

LinkedIn

Wanneer Elnaz haar masterdiploma haalt, deelt ze haar prestatie op LinkedIn. "Yesss! Ik ben dokter! De weg naar geneeskunde was voor mij niet vanzelfsprekend. Al sinds een jonge leeftijd wist ik al dat ik dokter wilde worden. Vanuit de basisschool kreeg ik echter een VMBO kader advies, waarna mijn lange middelbare school carrière begon."
Haar post gaat viraal. Binnen een paar dagen is hij al meer dan een miljoen keer bekeken en krijgt ze zo'n 18.000 likes. Ze krijgt enorm veel reacties. Sommige leuk en sommige ook een beetje bijzonder.
"Ik krijg banen aangeboden. En er zijn zelfs mensen die bij mij solliciteren. Ik zou niet weten voor welke functie. En mensen willen met me op date, terwijl ik een verloofde heb."

Toekomst

Nu haar diploma binnen is, kan Elnaz aan haar volgende stap beginnen. Maar niet in het ziekenhuis. "Ik heb altijd een passie gehad voor esthetiek. Uiterlijke verzorging is echt mijn passie. Dus ik ga werken als cosmetische arts bij de Gezichtskliniek in Utrecht en Amsterdam."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.