Jeroen uit Amersfoort zet zijn deur open voor Gluren bij de Buren: 'Topkwaliteit, gewoon in een huiskamer'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Tijdens het amateurkunstfestival Gluren bij de Buren worden op verschillende plekken huiskameroptredens gegeven. In het ene huis wordt een cabaretvoorstelling gegeven en verderop in de buurt wordt er in de woonkamer gedanst of gezongen. Zo leren buren elkaar beter kennen en krijgen beginnende artiesten een podium.
Jeroen Houwen uit Amersfoort kan z'n voordeur het beste gewoon open laten staan want er komen aan de lopende band mensen binnen. In de woonkamer zitten kinderen op kussens op de vloer, de bank zit vol met buren, vrienden en onbekenden. De woonkamer is zo goed als vol en de bezoekers wijken uit naar de keuken.
Bij de voordeur mag het publiek thee, koffie of limonade meenemen. Jeroen heeft in de buurt geflyerd voor het optreden maar zo'n grote opkomst had hij niet verwacht. "Ik vind het wel heel leuk want ik woon hier nog niet zo lang en dit is een leuke manier om buren over de vloer te hebben."

Springplank

En dat is precies het doel van Gluren bij de Buren. "We proberen verbinding in de wijk te creëren en de drempel te verlagen om bij elkaar over de vloer te komen. Niet alleen vandaag maar ook in de toekomst", vertelt Yasser Ibrahim van de organisatie. "Daarnaast is het een springplank voor lokaal talent en amateurkunst", zegt hij. "Er is poëzie, cabaret, spoken word, theater. Er is echt van alles wat." In ruim honderd woonkamers wordt vandaag opgetreden.
Zo klonk het optreden van Vocal Group Waves in Jeroen z'n huiskamer

Krakende vloer

Het duurt nog zo'n tien minuten voor het optreden begint maar Jeroen doet toch alvast de deur dicht. Het huis is vol. "De vloer begon te kraken dus we hebben maar een briefje opgehangen", lacht hij. De gitaar wordt gestemd en als iedereen z'n plek heeft gevonden begint de Vocal Group Waves met het optreden.
Ze zingen a capella bekende nummers. Het publiek deint mee en hier en daar tikken voeten mee op de maat. Het is voor de groep ook best spannend om zo dicht op hun publiek op te treden vertelt bandlid Christine. "Maar ook heel leuk want je kan heel goed zien hoe je muziek aankomt bij mensen. Bij optredens echt met licht bijvoorbeeld zit het publiek in het donker en zie je het niet, nu is er echt interactie met je publiek."
Nummer na nummer ontvangt de groep enthousiast applaus. "Dit is echt topkwaliteit, gewoon in een woonkamer", reageert iemand uit het publiek. "Geweldig, ik heb echt genoten. Wat een prachtig geluid", zegt iemand anders. "Erg verrassend en dat is ook het leuke aan dit evenement." Langzaam stroomt het publiek weer naar buiten want er zijn de hele middag door op verschillende locaties optreden. Maar niet iedereen heeft haast en een deel blijft in de woonkamer napraten. "Ze blijven lekker plakken, heel gezellig!", zegt Jeroen.
Ook Yasser is positief verrast door het optreden en kijkt nu al uit naar de volgende editie "Die is in de zomer dus dan zitten we lekker in de achtertuin in de zon met een koud biertje erbij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.