33-jarige man uit Huis ter Heide hoort 5,5 jaar cel tegen zich eisen in wapenhandelzaak

© Pixabay
Huis Ter Heide - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft in een grootschalige wapenhandelzaak, gerund vanuit een berging bij een woning in Capelle aan den IJssel, meerdere langdurige celstraffen geëist. Een 33-jarige man uit Huis ter Heide, die wapens en munitie zou hebben verkocht, kreeg van de in totaal vier verdachten nog de lichtste eis: 5,5 jaar cel.
De hoofdverdachte in de zaak is een 35-jarige Capellenaar, tegen hem eiste de officier van justitie 7,5 jaar cel. De twee andere verdachten zijn een broer en een neef van de hoofdverdachte, zij zouden volgens het OM 7 en 6 jaar moeten zitten.
De vier mannen worden verdacht van handel in meerdere wapens. Van een omgebouwd alarmpistool tot een militair aanvalsgeweer: volgens het OM zouden ze geen moeite hebben deze in te slaan en vervolgens te verkopen.

Wapens uit Amerika en Kroatië

Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) kreeg het viertal op het vizier en tipte de politie. De wapens zouden in onderdelen vanuit Amerika en Kroatië verscheept worden, zo zegt het onderzoek. Eenmaal in elkaar gezet, werden ze naar Nederland vervoerd.
De 33-jarige man uit Huis ter Heide zou die wapens, tegen een vergoeding per verkocht exemplaar, daarna weer verhandeld hebben. De hoofdverdachte en zijn broer zijn volgens het OM ook nog schuldig aan omkoping.

Inzet undercoveragenten

Drie jaar geleden werden undercoveragenten ingezet om de neef van de hoofdverdachte te onderzoeken. Niet veel later werden in de schuur waarin de wapenhandel plaatsvond, de verdachten afgeluisterd en gefilmd. Dat zorgde voor veel bewijs.
In december 2019 viel de politie op verschillende plekken in Nederland binnen. Ook op een woonwagenkamp in Huis ter Heide. Daar werden twee vuurwapens met munitie gevonden. Ook nam de politie een auto, die gebruikt werd voor de handel, in beslag.
De rechtbank Rotterdam doet op 24 maart uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.