Komt er een einde aan de supermarktoorlog in Nieuwegein? Handjeklap op de gang van het gerechtshof lukte nog niet

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Nieuwegein - Is de supermarktoorlog in Nieuwegein bijna voorbij? De gemeente heeft vandaag in het gerechtshof in Arnhem nog een poging gedaan om de dwangsommen aan meerdere supermarkten niet te hoeven betalen. Die sleepten de gemeente onlangs voor de rechter, nadat Aldi een noodfiliaal mocht openen in de nieuwbouwwijk Blokhoeve. Een kijkje in de slepende 'supermarktsoap' - waar misschien sneller een einde aan komt dan verwacht.
Zijn de andere supermarkten simpelweg jaloers op hun nieuwe concurrent? En heeft de gemeente Nieuwegein een fout gemaakt door een vestiging aan Aldi te 'gunnen'? Rechtszaak na rechtszaak volgt er op de vraag of de tijdelijke Aldi in Nieuwegein mag blijven. Steeds meer advocaten in de banken, steeds dikkere mappen vol informatie. "Daar weten wij ook álles van", zegt de voorzitter van het gerechtshof veelbetekenend.

Waar draait deze zaak ook alweer om?

De zaak draait om een in december geopende supermarkt van Aldi. Het gaat om een noodfiliaal in de nieuwbouwwijk Blokhoeve. De andere supermarkten voelen zich gepasseerd, omdat de gemeente Nieuwegein haar grond een-op-een aan Aldi verhuurde en zij er daardoor geen supermarkt konden openen.

De rechter gaf hen eerder gelijk: de gemeente had Aldi niet mogen voortrekken. Elke dag dat de Aldi nog opengaat, moet de gemeente duizenden euro's aan dwangsommen betalen aan de andere supermarkten. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot bijna 200.000 euro.

'Hoe lang gaat dit door?'

Wat vandaag duidelijk wordt: de rechter ziet het liefst dat aan deze zaak zo snel mogelijk een einde komt. Ook om de Nieuwegeinse inwoners duidelijkheid te geven. "De vraag is: hoe lang gaat dit door?", zegt ze. Na urenlang steggelen in de banken, gaan de partijen de gang op. "Het is voor een deel ook koehandel, hè", wilde de voorzitter maar zeggen. Wel gaat het over een grote smak geld, dus makkelijk is die onderhandeling niet.
Eerst nog even kort over de belangrijkste punten van partijen. De gemeente Nieuwegein beticht de andere supermarkten ervan een concurrent te willen dwarszitten. "Andere supermarkten maken gewoon bezwaar tegen de komst van Aldi. Dus tegen een nieuwe concurrent", zegt de advocaat van de gemeente. "Daarnaast was er geen reële interesse van de andere supermarkten."
De supermarkten geven toe: Aldi is een concurrent. Maar ze blijven er ook vandaag bij: zij hadden óók een kans moeten krijgen om een winkel te openen op die plek. Dat de gemeente zelf de Aldi koos, vinden ze onterecht. Ze spreken van voortrekkerij en ongelijke behandeling.
Het gaat om een tijdelijke supermarkt; even verderop komt het definitieve filiaal van Aldi
Het gaat om een tijdelijke supermarkt; even verderop komt het definitieve filiaal van Aldi © RTV Utrecht / Michael van Houwelingen

Spelen de gemeente en Aldi onder één hoedje?

Daarbij speelt er nog iets in deze zaak: woningbouw. De gemeente Nieuwegein wil sociale huurwoningen bouwen op de plek waar de Aldi nu grond in bezit heeft. Andere supermarkten vragen zich om die reden hardop af: spelen de gemeente en de Aldi al die tijd al onder één hoedje? "Heeft de gemeente het de Aldi 'gegund', als een cadeautje?"
Het antwoord op die vraag is tweeledig. De laatstgenoemde supermarkt bezit inderdaad grond in Blokhoeve waar sociale huurwoningen gepland staan. Heeft de gemeente haar grond daarom aan Aldi verhuurd om er een tijdelijke supermarkt neer te zetten? Ja, zegt de gemeente zelf, "het is onderdeel van een totaalpakket". De supermarkten bestrijden dat.

Eerst wat smoezen

Kortom: de partijen staan nog lijnrecht tegenover elkaar. Althans, dat zou je halverwege deze zaak in Arnhem denken. De rechter kan er daar duidelijk over zijn: "Het liefst heb ik dat u het hier en nu afkaart."
En dan begint het spelletje op de gang, buiten de oren van het hof. Eerst wat smoezen, maar dan komt er een bod op tafel, blijkt later in de zaal. De gemeente wil samen met Aldi de supermarkten 100.000 euro aan dwangsommen betalen (dat is ongeveer de helft van wat er nu boven het hoofd van de gemeente hangt). Daarbovenop bieden de twee partijen een voorschot op een schadevergoeding, óók 100.000 euro. Voorwaarde: de Aldi blijft open.
Maar - in tegenstelling tot wat het hof had gehoopt - komt er vandaag geen einde aan de supermarktoorlog. De partijen komen er tijdens de zitting nog niet uit. De bedragen waar ze op mikken, liggen nog ver uit elkaar. Ze gaan buiten de zaak met elkaar in gesprek om mogelijk tot een schikking te komen. De zaak gaat dan ook op een later moment verder. "Hier moet een keer een einde aan komen", besluit de rechter.

Meerdere rechtszaken rondom nieuwe Aldi

Om het nog ingewikkelder te maken: over de net geopende Aldi loopt nóg een procedure. Daarin staan de gemeente Nieuwegein, samen met de andere supermarkten, en Aldi tegenover elkaar. De gemeente eist daarin van Aldi om de deuren te sluiten, vanwege de dwangsommen die Nieuwegein anders moet betalen. Het laatste nieuws in dié zaak is dat de gemeente in hoger beroep gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.