Chagrijn om ontbreken borden bij Provinciale Statenverkiezingen: 'De opkomst is al zo laag'

Borden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar.
Borden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het aloude verkiezingsbord met daarop de naam en het lijstnummer van een politieke partij. Het lijkt misschien een wat achterhaalde manier om kiezers naar de stembus te trekken. Toch maken politici zich er druk over. Zeker nu blijkt dat verkiezingsborden in een aantal gemeenten dit jaar ontbreken. "De opkomst is al zo laag, dan moet je niet dit soort dingen gaan doen."
Vorige week maakte de gemeente Utrecht al bekend geen traditionele verkiezingsborden te plaatsen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Reden? Er doen teveel partijen mee. "Het zijn er 47", zegt de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. "Als je die allemaal op één bord zet dan wordt het echt 'postzegelmodel'."
Chagrijn om ontbreken borden bij Provinciale Statenverkiezingen: 'De opkomst is al zo laag'

Creatiever nadenken

Te klein en onleesbaar dus en daarom besloot naast Utrecht ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug de borden dit keer in de ban te doen. Tot groot ongenoegen van veel politici. CDA'er Jantine Zwinkels stelde er zelfs vragen over in de Utrechtse gemeenteraad. "Ik vind dat er best wat creatiever nagedacht kan worden", zegt het Utrechtse raadslid. "Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of er twee borden geplaatst kunnen worden: één voor de provinciale verkiezingen en één voor de waterschapsverkiezingen."
Volgens Zwinkels horen de verkiezingsborden met partijposters, waarop vaak een foto staat van de lijsttrekker van de partij, er gewoon bij in verkiezingstijd. Ze trekken de kiezers naar de stembus. "Ten eerste maken die posters het persoonlijker, je ziet echt de gezichten van de kandidaten. Daarnaast is het zichtbaarder in het straatbeeld. Hier in Utrecht komen er echt heel veel mensen langs. En wat ik ook al heb meegemaakt, is dat mensen bij zo'n bord een praatje maken over de verkiezingen."
Tim Schipper, voormalig SP-raadslid en fervent posterplakker is ook ontstemd. "Utrecht is zo'n beetje de enige gemeente die geen verkiezingsborden heeft. Ik vind het bizar. Zo'n bord, daar kom je elke dag langs. Bij het boodschappen doen bijvoorbeeld, en dan is het toch een attentiesignaal en een extra geheugensteuntje om te gaan stemmen."

Geen goed beeld

De fracties binnen de Provinciale Staten zijn helemaal ontstemd. Het gaat tenslotte over de zichtbaarheid van hún verkiezingen. "Heel erg jammer, dit hadden we niet zien aankomen. Met die borden vestig je toch wat meer aandacht op de verkiezingen", zegt Marianne de Widt (fractievoorzitter van D66) "Mensen hebben vaak al geen goed beeld bij de Provinciale Statenverkiezingen, dat ze moeten gaan stemmen en dat er wat te kiezen valt."
Inmiddels hebben de lijsttrekkers van de Statenfracties gezamenlijk gevraagd aan de Commissaris van de Koning hun teleurstelling over te brengen aan de gemeenten die geen borden willen plaatsen. "Als voorzitter van Provinciale Staten zal de commissaris dat deze week doen", laat een woordvoerder weten. Al benadrukt die ook: "Of en hoe een burgemeester opkomstbevorderende activiteiten onderneemt, is een eigen afweging. Het al dan niet plaatsen van een verkiezingsbord is een gemeentelijk besluit."

Wildplakken

Het is de vraag of het overbrengen van de teleurstelling daadwerkelijk wat uithaalt. "Het is te kort dag om nog een alternatief voor deze verkiezingen in te richten", zegt burgemeester Dijksma na vragen in de gemeenteraad. Wel gaat de gemeente Utrecht rondom de verkiezingen posters ophangen in bushokjes, doorgaande wegen en winkelcentra. Ook worden mensen via social media opgeroepen om te gaan stemmen.
Of dat genoeg is voor de partijen is de vraag. Het is niet ondenkbaar dat er een 'wildplakoorlog' op de loer ligt. Al zegt het CDA zich netjes aan de regels te blijven houden. Zwinkels: "Nee, wij gaan niet stiekem plakken. Alleen op plekken waar dat toegestaan is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.