Provincie stopt druktemonitor natuurgebieden: te weinig gebruikers

Drukte bij Lage Vuursche
Drukte bij Lage Vuursche © Caspar Huurdeman
Provincie Utrecht - Te druk in Lage Vuursche? Dan maken we die natuurwandeling toch in de Soesterduinen. Op de website van de druktemonitor van de provincie Utrecht is in een oogopslag zichtbaar welke natuur- en recreatiegebieden druk zijn, of juist niet. Maar daar komt een einde aan, wegens een gebrek aan gebruikers trekt de provincie Utrecht de stekker uit het project.
De provincie startte tijdens de coronapandemie met het bijhouden van de drukte en werkte daarin samen met natuur- en marketingorganisaties. In eerste instantie gebeurde dat op basis van de input van terreinbeheerders, boswachters en boa's. Later werd ook actuele data toegevoegd en bood de monitor ook alternatieven.
De monitor hing eerder aan een zijden draadje. De Provinciale Staten was in 2021 al kritisch op het aantal gebruikers. Gedeputeerde Arne Schaddelee vroeg 175.000 euro voor de doorontwikkeling van de monitor. Dat bedrag kende de Provinciale Staten niet toe, in plaats daarvan gebruikte Schaddelee een "veel kleiner budget vanuit reguliere middelen" om de monitor te voorzien van betrouwbare en actuele data. Dat ging volgens een woordvoerder van de gedeputeerde om enkele tienduizenden euro's.
Volgens de provincie is de monitor nog steeds kansrijk en het project heeft ook positieve effecten gehad. "De monitor werkte als een katalysator voor de samenwerking op het gebied van spreiding tussen overheden, terreinbeherende organisaties en marketingorganisaties."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.