Rami uit Utrecht maakt zich grote zorgen over zijn familie in Syrië na aardbeving: 'Snel onderdak en eten regelen'

© HAJ KADOUR / AFP
Provincie Utrecht - Eten. Tenten. Alles wat helpt, zo snel mogelijk naar Syrië krijgen. Dat is het plan van de Utrechtse Rami Ramou. Hij is een actie begonnen nadat zijn thuisland Syrië vannacht getroffen is door een verwoestende aardbeving. Rami heeft er nog veel familie wonen en maakt zich grote zorgen. "Mensen staan op straat of in de parken, want alle flats zijn ingestort of gescheurd", vertelt hij.

Syrië en Turkije werden vannacht getroffen door een aardbeving. Door de beving en de naschokken die daarop volgden, zijn volgens de laatste cijfers ruim 2500 mensen om het leven gekomen. Door het natuurgeweld zijn daarnaast nog eens vele duizenden mensen gewond geraakt.

Hij stond ontbijt te maken toen zijn dochter hem het nieuwsbericht liet zien dat Syrië getroffen was door een aardbeving. "Het was een schok voor mij. Ik heb direct mijn familie gebeld en toen kwamen de slechte foto's", vertelt hij.
Vanmorgen lukte het Rami nog om kort te spreken met zijn broer. Die woont in Hatay en was toen net met zijn gezin in de auto gesprongen, op de vlucht voor het natuurgeweld. "Hij wilde de stad uit maar de wegen zijn volledig kapot." Maar na dat ene telefoontje is het niet meer gelukt om zijn broer opnieuw te spreken en Rami maakt zich grote zorgen.
Ook zijn zus, die woont in Latakia, wist hij kort te spreken. "Ze was aan het huilen want haar man was niet thuis. Hij was aan het helpen bij een flat met zeven verdiepingen die was gevallen. Ze zat samen met haar dochters in het huis. Ze huilen en bidden. Nu zijn ze buiten het huis, ze durven niet terug naar binnen", vertelt hij. "En de batterij van de telefoons raken ook bijna leeg, ze weten niet wat ze moeten doen."

Eten en tenten

Het is erg koud in de getroffen gebieden en de schade is ontzettend groot. De hele dag probeert Rami daarom al om vanuit Utrecht te helpen. Hij is bijvoorbeeld in contact met de Syrische organisaties 'Molham team' en 'The White Helms' om samen te werken.
Ondertussen is hij ook bezig met het Syrisch Comité om hulp te bieden. "We willen eten regelen voor de mensen die op straat staan en tenten voor de pleinen of parken. Dan hebben ze onderdak en hoeven ze niet in de regen te staan", zegt Rami. Hij is erg bang dat er nog meer bevingen volgen.

Geldinzameling

Het Rode Kruis heeft inmiddels een gironummer geopend voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Maar als het aan raadslid Yasin Makineli van Lokaal Veenendaal uit Veenendaal ligt, komt ook Giro555 snel in actie. "In sommige gebieden ligt sneeuw. Veel mensen moeten hun huis verlaten en er is angst voor nieuwe aardbevingen. Er is veel paniek", zegt Makineli. Hij heeft een Turkse achtergrond en heeft contact met mensen in het getroffen gebied. "Ik heb daar een zwager en hij kan zijn oom niet bereiken. We weten niet wat de situatie is", vertelt hij.
Makineli merkt dat veel mensen willen helpen. "Dat is heel fijn. We kunnen mensen financieel helpen maar ook bijvoorbeeld dekens sturen." Hij ziet ook stichtingen en organisaties die inzamelingen zijn gestart. "Maar er zijn ook mensen die de stichtingen niet kennen en twijfelen aan de betrouwbaarheid." Daarom hoopt hij dat Giro 555 ook in actie komt. "Dat weet iedereen ook te vinden", vult hij aan.

Uit de hele wereld wordt ondertussen hulp geboden. Verschillende Europese landen sturen reddingsteams naar de getroffen gebieden, ook Nederland biedt hulp. Het Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend. Bij organisaties zoals GoFundMe en SteunActie zijn al tientallen inzamelingsacties gestart.

Maandagavond komen verschillende Turkse organisaties bij elkaar om samen hulp te organiseren voor de slachtoffers van de aardbevingen. Onder andere de Alevitische Federatie HAKDER uit Amersfoort is aanwezig bij de bijeenkomst. "Ons verdriet is groot", is te lezen in een gezamenlijk statement.

Het raadslid leeft erg mee met de slachtoffers en mensen in Nederland met dierbaren in Turkije en Syrië. "We moeten er voor elkaar zijn. Het kan overal gebeuren, het is belangrijk om naar elkaar om te kijken."

Kom jij in actie voor de slachtoffers van de aardbevingen of wil je iets met ons delen over dit onderwerp? Mail ons op nieuws@rtvutrecht.nl of stuur een WhatsApp-bericht naar 06-16 14 12 18.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.