Eemnes ziet niets in windparkje bij Baarn: 'Deur op een kier voor gemeente vol windmolens'

De PvdA in Eemnes stelde drie windmolens bij de grens met Baarn voor, maar daar lijkt geen raadsmeerderheid voor te vinden.
De PvdA in Eemnes stelde drie windmolens bij de grens met Baarn voor, maar daar lijkt geen raadsmeerderheid voor te vinden. © RTV Utrecht / LocalFocus
Eemnes/Baarn - Een windparkje op de rand van Eemnes en Baarn? Het idee van oppositiepartij PvdA lijkt in de gemeenteraad een snelle dood te sterven. Een initiatiefvoorstel van fractievoorzitter Marcus van den Brink om de mogelijkheden van windenergie te onderzoeken krijgt alleen steun van de VVD. De andere partijen houden vast aan de lijn die de gemeente al heel lang volgt: Eemnes wekt geen windenergie op.
Van den Brink hoopte samen met PvdA-commissielid Martin Overbeeke wat los te maken in de discussie over duurzame energie. Die discussie zit op dit moment muurvast. De provincie Utrecht wil in 2030 minstens 500.000 megawattuur aan hernieuwbare energie kunnen opwekken in de regio Eemland. Dat is met zonne-energie alleen onhaalbaar, zegt gedeputeerde Huib van Essen (GroenLinks). Maar geen enkele gemeente is nog ingegaan op zijn verzoek om geschikte locaties voor windmolens te vinden. Eemnes heeft zelfs afgesproken om er tot komende zomer niet eens naar te kijken.

Baarn ook een molen

PvdA-aanvoerder Van den Brink zette kort voor Kerst een plan op papier waarmee hij wil voorkomen dat Eemnes straks misschien ongevraagd tegen windturbines van 250 meter hoog aankijkt. Hij ziet mogelijkheden om bij knooppunt Eemnes windmolens te plaatsen die een stuk kleiner zijn, maar toch nog aardig wat bijdragen aan de energiebehoefte in en rond het dorp. En wat de PvdA betreft kan het naburige Baarn dan ook nog wel een molen in het gebiedje rond de gemeentegrens kwijt.
In plaats van hameren op wat je niet wilt kun je ook onderzoeken wat er wél kan, vindt Van den Brink. Maar duurzaamheidswethouder René ten Have (Dorpsbelang) voelt er niets voor. Gisteravond in een commissievergadering bleek al snel dat hij een raadsmeerderheid achter zich heeft.
Wethouder Ten Have vindt dat een onderzoek naar de haalbaarheid van een 'bescheiden windpark' het beleid zou doorkruisen dat de gemeenteraad zelf heeft vastgesteld. Eemnes wil gewoon geen windturbines binnen de gemeentegrenzen en ook geen onderzoek naar de kansen ervan, stelt hij. CDA en Dorpsbelang, die sinds vorig jaar een coalitie vormen, drukten in juni 2021 samen een motie door de raad om voorlopig niet te kijken naar grootschalige opwek van windenergie. In die motie kreeg het college opdracht om twee jaar lang de aandacht op zonnepanelen te richten.

Niet om gevraagd

En daarbij, om kleinere windmolens heeft de provincie Utrecht niet eens gevraagd, hield de wethouder de raadsleden nu voor. De gedeputeerde zoekt locaties voor hoge windturbines die samen minstens 11,6 megawatt kunnen opleveren. Ten Have heeft, met instemming van de gemeenteraad, eind november geantwoord dat daar in Eemnes geen plaats voor is. Dat de PvdA kort daarna toch nog windturbines voorstelt maakt dat antwoord van de gemeente alleen maar zwakker, vindt de wethouder.
Kleinere turbines halen volgens Ten Have bij lange na niet de opbrengst die de provincie wil zien. Hij denkt bovendien dat de PvdA veel te optimistisch is over de hoeveelheid energie die windmolens van maximaal honderd meter kunnen opleveren. Commissielid Overbeeke gaf toe dat in het voorstel inderdaad een rekenfout is geslopen, maar hield vol dat drie kleinere windmolens nog altijd meer opleveren dan een zonneveld van vijf hectare.
De realiteit is dat Nederland dezelfde energiebehoefte heeft als twee jaar geleden, en dat de middelen om aan energie te komen vele malen minder zijn geworden
Emil Schade, VVD Eemnes

Burgerraadpleging

Ten Have bleef eveneens op zijn standpunt staan. Als er al een onderzoek naar windturbines moet komen, dan ligt het volgens de wethouder voor de hand om eerst de uitkomst van een burgerraadpleging af te wachten. De gemeente wil weten hoe inwoners van Eemnes denken over de diverse oplossingen voor het energievraagstuk. Ten Have heeft in oktober nog toegezegd dat hij die peiling dit jaar gaat voorbereiden, zodat hij die volgend jaar kan uitvoeren.
PvdA en VVD menen dat een onderzoek naar een windparkje juist een inhoudelijke bijdrage aan die discussie kan leveren. CDA-raadslid Pieter Seldenrijk wierp VVD-fractievoorzitter Emil Schade voor de voeten dat die zich afgelopen najaar nog tegen windenergie heeft uitgesproken. Schade zei daarop dat hij altijd al had betoogd dat er alternatieven nodig zijn. "De realiteit is dat Nederland dezelfde energiebehoefte heeft als twee jaar geleden, en dat de middelen om aan energie te komen vele malen minder zijn geworden."

Nauwelijks een verkiezingsthema

Dorpsbelang en CDA verbazen zich erover dat windenergie überhaupt in de raad ter sprake is gekomen. Amper een jaar geleden was het nauwelijks een verkiezingsthema in de lokale campagnes en de kieswijzers. De partijen vinden net als wethouder Ten Have dat de Eemnessers zich er eerst over moeten uitspreken. "We hebben afgesproken dat we de inwoners gaan raadplegen", zei Marion Riemens van Dorpsbelang. "Door dit voorstel zullen ze denken dat hun mening er niet toe doet."
D66-raadslid Pascal Defferding hoopt vooral dat gedeputeerde Van Essen gisteravond niet heeft meegeluisterd. De provincie raadpleegt nu nog de lokale volksvertegenwoordigers, maar zonder aantrekkelijk bod uit de gemeenten zal Van Essen uiteindelijk zelf een besluit nemen. En drie van de gebieden die hij op het oog heeft liggen rond Eemnes. "De deur staat nu bijna op een kier om Eemnes vol te zetten met windmolens", zei Defferding, "en dat is wat we niet willen."

Baarn negatief over windenergie

In Baarn zal de afkeurende houding van Eemnes met gejuich worden ontvangen. Ook daar staat de gemeenteraad overwegend negatief tegenover windenergie binnen of vlakbij de gemeentegrenzen. Die ene theoretische windturbine die de PvdA van Eemnes alvast op Baarns grondgebied had getekend maakte dus sowieso al weinig kans.
Kortom, dat haalbaarheidsonderzoek gaat er voorlopig niet komen en dat windmolenparkje al helemaal niet. Daarvoor zouden de drie CDA-raadsleden in Eemnes van mening moeten veranderen, en daar had het gisteravond nog geen enkele schijn van. Naar verwachting zal de gemeenteraad het initiatiefvoorstel in de vergadering van 20 februari van tafel vegen. Want dat is de lijn: Eemnes wekt geen windenergie op.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.