Dieven stelen katalysatoren uit auto's in Breukelen: 'Ik dacht: het is koud, dus de accu zal wel leeg zijn'

© Google Streetview
Breukelen - In Breukelen zijn vannacht meerdere katalysatoren van hybride auto's gestolen. De voertuigen stonden geparkeerd op het Glaskruid en de Salomonszegel in de wijk Broeckland. Bij de politie zijn tot nu toe drie aangiftes bekend, maar mogelijk zijn meer mensen in de buurt het slachtoffer geworden van diefstal.
Martijn van den Berg ontdekte vanochtend dat er iets mis was met zijn auto. "Ik wilde naar mijn werk gaan, maar mijn Lexus startte niet. Ik dacht: het is koud, dus de accu zal wel leeg zijn. Even later wilde mijn vriendin haar Toyota starten, maar die klonk als een legervoertuig. Toen we vervolgens onder de auto keken, zagen we de bouten liggen. Ik dacht: dat is niet heel best." Ook bij de auto van de buurman bleek te katalysator te zijn verdwenen.

Meerdere incidenten?

Bij de politie zijn dus drie incidenten bekend, maar volgens Martijn gaat het om vijf incidenten en sloegen de dieven ook toe op de Stinzenlaan. Een woordvoerder van de politie sluit niet uit dat de komende dagen meer aangiftes volgen. "De diefstallen hebben vermoedelijk 's nachts plaatsgevonden, dus vermoedelijk zijn er niet veel getuigen. Maar camera's lopen wel gewoon door en daarom roepen we mensen op die over beelden beschikken zich te melden", aldus de woordvoerder.
Veel hoop op een goede afloop heeft Martijn echter niet. "Mij werd ook de tip gegeven om te kijken of er camerabeelden zijn, maar helaas is dat niet zo. Dit is een buurt waar dieven veel privacy hebben en er stond ook niemand met een Tesla in de buurt en dat weten die lui ook." Tesla-auto's zijn namelijk voorzien van camera's die het voertuig en de activiteiten rondom de auto vastleggen als ze geparkeerd staan.
Een katalysator neutraliseert schadelijke stoffen die door een motor worden uitgestoten. Ook dieven hebben belangstelling voor dit onderdeel omdat er meerdere kostbare metalen in zijn verwerkt zoals rodium, platina en palladium.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.