OM wil maximale verlenging van tbs moordenaar Sybine Jansons

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Maarn - De tbs-maatregel van de man die 24 jaar geleden de toen 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn vermoorde, moet opnieuw met de maximale periode van twee jaar worden verlengd. Dat heeft het Openbaar Ministerie gevorderd bij de Utrechtse rechtbank. Volgens de officier van justitie is het onverantwoord om de 60-jarige Martin C. uit Nieuwegein op korte termijn terug te laten keren in de maatschappij.
Sybine verdween in januari 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Ruim een maand later werd haar lichaam gevonden in een kanaal bij Breukelen.

Zedendelinquent

Onder de nagels van het meisje werd het dna van zedendelinquent Martin C. aangetroffen. De man die destijds als buschauffeur werkte op een lijn over de Utrechtse Heuvelrug, was toen nog niet zo lang op vrije voeten na een celstraf voor een aantal gewelddadige verkrachtingen in Amsterdam.
Voordat de politie hem een half jaar na de moord op Sybine als dader achterhaalde, werden twee vrouwen door C. verkracht. Hij werd uiteindelijk twee jaar later in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Geen resultaat

Na zijn gevangenisstraf is de tbs-behandeling van C. telkens met het maximum van twee jaar verlengd, met name omdat de behandeling niet aansloeg. Dat was ook in 2021 de conclusie van de Utrechtse rechtbank. De man zelf pleitte steeds voor verlenging met slechts een jaar, maar de rechtbank vond zijn problematiek te ernstig en het gevaar op herhaling te groot.
Volgens deskundigen was zijn psychische toestand toen zelfs verslechterd. De rechtbank vond daarom ook begeleid verlof niet verantwoord.
De rechtbank neemt over twee weken, op 20 februari, een beslissing over de nieuwe tbs-verlenging voor de man.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.