Verkenners Leusden adviseren een smalle coalitie met Lokaal Belangrijk, CDA en Sociaal Leusden

© Twitter Gemeente Leusden
Leusden - De fracties van Lokaal Belangrijk, het CDA en Sociaal Leusden moeten proberen om met elkaar een akkoord te bereiken. Dat is het advies van de verkenners die de afgelopen weken hebben gekeken naar een oplossing voor de bestuurlijke crisis daar. Een bredere coalitie zit er niet in, meldt Nieuwsplein33. Daarom wordt er nu gekeken of deze drie partijen met elkaar verder kunnen.
De onderlinge politieke meningsverschillen binnen de voorkeursvariant van Lokaal Belangrijk, CDA, GroenLinks/PvdA en ChristenUnie/SGP bleken te groot te zijn. Ook wordt geconcludeerd dat deze variant niet op steun kan rekenen van de gemeenteraad.
De vorige coalitie van Lokaal Belangrijk, CDA en de VVD verloor in december haar meerderheid in de raad, toen de VVD bekend maakte zijn steun aan de coalitie in te trekken. Vooral op het gebied van energietransitie vond de VVD dat er te weinig tempo werd gemaakt.
Lokaal Belangrijk kwam na de verkiezingen met zeven zetels in de gemeenteraad, het CDA heeft er vier en Sociaal Leusden eentje. Raadslid Guus van Ginkel stapte in januari uit de SP, nam zijn zetel mee en ging verder onder de naam 'Sociaal Leusden'. Samen zijn ze goed voor 12 van de 23 zetels. Deze variant had niet de voorkeur van de verkenners Wilma de Boer-Leijsma en Bert Blase, maar wordt nu wel beschouwd als de meest haalbare. De verkenners raden nu aan weer een verkenner aan te stellen die moet gaan kijken of een akkoord tussen deze drie partijen er ook echt in zit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.