Job kroop achter zijn piano en maakte een muziekstuk over de verdwenen Lekbrug

Vianen - Vianees Job van de Groep heeft een muziekstuk geschreven als ode aan de Lekbrug. Eind 2021 werd de brug tussen Vianen en Nieuwegein onder grote belangstelling weggehaald. Rijkswaterstaat vroeg mensen een herinnering te maken aan deze IJzeren Dame. Met de kolossale boog over het water in gedachten schreef Van de Groep het 'Requiem voor de Boogbrug'.
"Klaar? En één, en twee", telt René Hofmeester af, waarna zijn vingers de toetsen van de piano raken. Zware, ietwat melancholisch aandoende klanken vullen de ruimte. "De althobo klinkt natuurlijk lekker dramatisch", zei Van de Groep al. We zijn bij de laatste repetitie voor de première van het requiem.
© RTV Utrecht

'Mensen missen de brug'

Wie goed luistert, of stiekem gluurt naar de in boogjes lopende noten op de bladmuziek, merkt wat de componist bedoelt: "De muziek gaat steeds naar boven en naar beneden, net als de boog van de brug." Zelf speelt-ie trouwens niet mee, want componist is een groot woord, weet hij ook wel. Als gepensioneerd docent wiskunde speelt hij graag piano, maar "René is veel beter".
Laatste repetitie voor het 'Requiem voor de Boogbrug'
Toch kroop Van de Groep onlangs achter het instrument om een ode te brengen aan die onder inwoners veelal geliefde Lekbrug. Die verdient een ode, dacht hij. "Het stuk doet denken aan die nostalgische boogbrug die in Vianen heeft gelegen, maar die nu weg is. Er zijn nog steeds mensen die de boogbrug heel erg missen. Dat heb ik geprobeerd te vangen."
Ondertussen worden de puntjes op de i gezet tijdens de repetitie. "We hebben de neiging - in het begin - dat het wat jachtig wordt", meent Hofmeester, waarna hij nog maar een keer aftelt. Hij omschrijft het stuk als een echte klaagzang: het begin en eind in mineur, maar in het midden een vrolijker deel, in majeur, "want er zijn ook hele mooie herinneringen aan de brug".

Wedstrijd 'herinnering aan Lekbrug'

Rijkswaterstaat vroeg mensen een tijdje terug een kunstwerk te maken als herinnering aan de Lekbrug. Iets meer dan twintig mensen deden dat. Deelnemers aan de wedstrijd maakten onder meer schilderijen en een foto van de boogbrug bij zonsopgang. Job van de Groep is een van de vier winnaars.

"Wij vinden het heel bijzonder en origineel dat er een muziekstuk is gemaakt over de boogbrug", laat Rijkswaterstaat in een reactie weten. Overigens heeft de jury vermoedelijk veel vertrouwen in de kwaliteiten van Van de Groep en de muzikanten, want de juryleden hebben het stuk nog niet gehoord. "We hebben alleen nog de bladmuziek, maar zijn benieuwd naar de uitvoering."

Er wordt opnieuw gestopt. "Laten we nog even het eerste stuk doen, daar waren nog wat dingetjes die net wat scherper kunnen", meent celliste Meike Jongejan. Job van de Groep kijkt ondertussen met ingehouden trots toe. Naast de 3D-foto's die hij bij het uitvaren van de Lekbrug heeft gemaakt en worden tentoongesteld, wordt straks zijn muzikale aandenken aan de brug ten gehore gebracht.

'Icoon is weg'

Je zou inmiddels misschien denken dat hij de brug óók mist, maar dat valt eigenlijk wel mee. "Als ik al die foto's zie, denk ik: het was wel een icoon, hoor. Ik had het mooi gevonden als-ie een andere bestemming had gekregen, maar snap dat het onderhoud veel te duur werd. Maar als ik eerlijk ben: de Jan Blankenbrug (de platte vervanging van de Lekbrug, red.) komt nu wel veel meer tot uiting."
Ogen dicht en wegdromen bij de gedachte aan de gigantische ijzeren boog over de rivier, is de bedoeling van dit requiem. Bij de weemoedige klanken zie je de brug misschien wel als herkenningspunt in het rivierenlandschap; dreigende wolken hangen in de lucht. En dan zie je de mensen zwaaien als de brug loskomt en wegvaart. Van de Groep: "Je hoort de hobo, een triest instrument voor het trieste einde: de brug gaat weg."

Zondagmiddag is de première van het Requiem voor de Boogbrug tijdens het maandelijkse open podium 'Vianen Lekpoort'. Vooraf aanmelden is gewenst via de website van de Stichting Vrije Lekpoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.