Utrechters sturen vrachtwagens vol hulp naar aardbevingsgebied: 'We hoopten op 30 dozen, het werden er meer dan 2000'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Vrachtwagens vol hulpgoederen gaan vanuit de provincie Utrecht richting de door aardbevingen getroffen gebieden in Syrië en Turkije. In supermarkten, culturele centra en op straat wordt zoveel mogelijk ingezameld om de slachtoffers te helpen. "Mijn familie en vrienden slapen noodgedwongen in auto's. Het is daar nu hartstikke koud."
Dertig dozen met hulpgoederen, als dat zou lukken waren Oguzhan (23) en zijn vrienden tevreden. Ze wilden hulp bieden aan het door de aardbevingen getroffen gebied in Turkije. Een oproep voor kachels, babyvoedsel, winterkleding en nog veel meer hulpgoederen verspreidde zich snel. Wat dertig dozen zou moeten opleveren werden er meer dan tweeduizend.
Ingepakte dozen bij het Turks Cultureel Centrum Utrecht.
Ingepakte dozen bij het Turks Cultureel Centrum Utrecht. © RTV Utrecht
Binnen in het Turks Cultureel Centrum Utrecht is het vól. De stapels uitpuilende plastic zakken zijn tot bijna het plafond opgestapeld terwijl vrijwilligers verhuisdozen vouwen en vullen. Op tafels liggen stapels dekens, winterjassen, truien en sokken. Tussen dat alles door rijden de afgeladen steekkarretjes af en aan met nóg meer spullen. In het midden van dat alles staat Oguzhan. Hij probeert de boel samen met zijn medeorganisatoren te coördineren en dat is met al die spullen nogal een klus. "We maken alle zakken open en dan wordt alles gesorteerd op heren- vrouwen en kinderkleding. Want in Turkije hebben ze daar nu geen tijd voor."
Zo gaat alle warme babykleding bij elkaar, worden de dikke dekens in één zak gestopt en wordt houdbaar voedsel in stevige kartonnen dozen gelegd. Vrijwilligers zijn daar al uren mee in touw. Ook Oguzhan staat sinds gisterochtend 'aan'. "Ik ben om 12.00 uur begonnen en om 04.30 uur was iedereen weg. En vanochtend was ik er weer om 9.00 uur", vertelt hij. Tussendoor gaat zijn telefoon continu. Dan is het weer iemand die eten voor alle vrijwilligers probeert te organiseren – "een stuk of tachtig, probeer daar maar eens even lunch voor te regelen" – dan weer iemand die graag nog wat spullen wil doneren. Op dat laatste wordt nu trouwens vaker 'nee' gezegd: het zijn gewoonweg teveel spullen. "Bedenk je", zegt Oguzhan terwijl hij een nieuwe oproep op zijn telefoon wegdrukt, "we moeten ook nog alles naar Turkije transporteren."

'Iedereen staat achter dit initiatief'

Ook in de rest van de provincie worden hulpmiddelen ingezameld voor de slachtoffers van de aardbeving. In Amersfoort zamelt Güney Supermarkt tot en met zondag hulpmiddelen in. "Wij hebben heel veel ontvangen", vertelt Dilara. "We zijn met dertig tot veertig man aan het sorteren. We gaan vannacht al richting Turkije." Dilara zette de actie samen met haar zus Esra op.
De zwager van Dilara heeft veel familie in het getroffen gebied. Een deel van de familieleden is zwaargewond onder het puin vandaan gehaald. "Maar we hebben nog wel een paar familieleden die vermist zijn. Daarom proberen we zoveel mogelijk mensen te helpen."
Dat mensen van heinde en verre komen om te doneren doet Dilara goed. "We zijn heel erg onder de indruk dat eigenlijk heel Nederland achter het initiatief staat. Niet alleen Turken, ook Marokkanen, Nederlanders, echt iedereen."

'Geld is effectiever'

In Utrecht heeft de van origine Syrische Rami Ramou een andere inzamelingsactie bedacht. Vrijwilligers gaan tussen 17.00 en 20.00 uur het centrum in om geld in te zamelen voor verschillende hulporganisaties. "Via een QR-code kan je kiezen uit verschillende organisaties", vertelt Ramou.
Een van die organisaties is het Rode Kruis. Woordvoerder Bastiaan van Blokland: "Het is super goed om te zien dat mensen al die inzet tonen, ik denk dat iedereen dat waardeert." Maar hij plaatst ook kanttekeningen bij de inzamelingsacties. Volgens de hulporganisatie kunnen beter mensen geld doneren aan hulporganisaties, zoals het Rode Kruis zelf. "Omdat wij de hele organisatie begrijpen. We hebben daar onze contacten en uiteindelijk is dat het snelst en het meest effectief."

'Juist tekort'

De Utrechtse Oguzhan, die al 1500 dozen met spullen richting Turkije heeft gestuurd, begrijpt de oproep van het Rode Kruis, maar heeft andere signalen ontvangen uit Turkije. "Wij horen van mensen dat ze juist tekort hebben aan spullen. Wij gaan daarom door met inzamelen. Er staan nog 1750 dozen klaar om die kant op te gaan."
En dat blijkt. De tweede vrachtwagen staat voor de deur en wordt in rap tempo gevuld. Een ketting van mannen geeft dozen aan elkaar door. "Nu een vierkante, geen platte, geen platte!", klinkt het. Nieuwe spullen blijven ondertussen maar komen. De Tractieweg staat tijdelijk vast vanwege al het bezoek. Auto's staan in de berm geparkeerd. Het moge duidelijk zijn: iedereen wil zijn steentje bijdragen.

Syrische slachtoffers

Ook Rami Ramou gaat Syrische slachtoffers helpen met meer dan geld. "We hebben veel contacten binnen Syrië, om te kijken wat het meeste nodig is. We hebben afgesproken eerst voedselpakketten te verzorgen, zodat je niet hoeft te koken. Want er zijn veel mensen die geen huis meer hebben."
Bij Mr. Carwash in Zeist zamelen ze ook zoveel mogelijk spullen in. Na een oproep op sociale media gisteravond, stonden er vanochtend al zakken vol voor het hek, vertelt eigenaar Ramazan Cildir. Hij komt zelf uit het gebied in Turkije dat is getroffen door de natuurramp. "Mijn opa en oma wonen er, zij zijn ongedeerd", vertelt de eigenaar van de autowaserette. Zijn vrienden en familie hebben wel veel materiële schaden moeten tijdelijk in auto's slapen. "Het is daar nu hartstikke koud. Het sneeuwt en het is nat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.