'Geen gebedsverbod op Leidsche Rijn College'

Het Leidsche Rijn College zit aan de Maartvlinder, naast het Amaliapark.
Het Leidsche Rijn College zit aan de Maartvlinder, naast het Amaliapark. © leidscherijncollege.nl
Utrecht - Er is absoluut géén gebedsverbod op het Leidsche Rijn College in Utrecht. Dat stelt de school in een reactie op commotie die is ontstaan naar aanleiding van de vraag om een gebedsruimte van een groep leerlingen. Dat laatste ziet de schoolleiding niet zitten, maar van een verbod op bidden is nooit sprake geweest.
Bidden is op het Leidsche Rijn College (LRC) gewoon toegestaan, schrijft de school, mits dit in de eigen tijd van de leerling plaatsvindt en op een plek waar anderen niet gestoord worden. "Als openbare school heet het LRC iedereen welkom; op school zijn alle geloofsovertuigingen welkom. De school respecteert het recht op godsdienstvrijheid, binnen de kaders van de wet", aldus de schoolleiding.
Op het Leidsche Rijn College is discussie over de vraag of er een gebedsruimte moet komen voor leerlingen. Veel leerlingen van de openbare school naast het Amaliapark zijn islamitisch en sommigen van hen willen graag een ruimte waar ze in alle rust kunnen bidden. De school zegt nu wel te onderzoeken of er stilteruimtes kunnen komen, "waar mensen met en zonder religieuze achtergrond terecht kunnen voor een moment van stilte, zonder dat deze ruimte door een bepaalde groep wordt geclaimd". Maar van een aparte gebedsruimte kan op de openbare school geen sprake zijn.
Toch is dat volgens de school zeker geen gebedsverbod, waarvan wordt gesproken op sociale media. De school zoekt het naar eigen zeggen meer in de dialoog "over de belangrijke vraag: hoe zorgen we er samen voor dat iedereen zich welkom voelt op school en hoe sluiten we niemand daarvan uit? Die dialoog wordt met alle betrokkenen gevoerd, binnen en buiten de school. Juist om te zoeken naar wat verbindt, in plaats van wat mensen tegenover elkaar plaatst."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.