Utrechtse gemeenten dienen wensenlijst in bij provincie: 'We hebben dezelfde inwoners'

Het Provinciehuis in het Utrechtse Rijnsweerd.
Het Provinciehuis in het Utrechtse Rijnsweerd. © Provincie Utrecht
Provincie Utrecht - De 26 Utrechtse gemeenten overhandigen vandaag gezamenlijk een manifest aan commissaris van de Koning Hans Oosters. Daarin noemen ze aantal zaken waarvan ze graag willen dat die worden meegenomen bij een nieuw te vormen coalitieakkoord. Volgens burgemeester Petra Doornenbal van de gemeente Renswoude is het belangrijk dat gemeente en provincie samen optrekken. "De inwoners van onze gemeenten zijn ook de inwoners van de provincie."
Het manifest wordt niet voor niets nu overhandigd, iets meer dan een maand voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. "Het is nu het ideale moment", vertelt Doornenbal, die ook vicevoorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Utrecht (VNG Utrecht). "We willen graag een steentje bijdragen aan het coalitieakkoord dat komen gaat. En dan gaan we bij voorkeur het gesprek aan voordat er definitieve plannen zijn."

Verlanglijstje

Welke wensen er precies in het manifest staan, is nog onduidelijk. Doornenbal legt uit dat er een hoop uitdagingen zijn die zowel de provincie als de gemeenten aangaan. "Denk bijvoorbeeld aan de energiestrategie, de landbouwtransitie en het feit dat we met zijn allen in de file staan. Hoe gaan we dat het hoofd bieden?"
Als voorbeeld noemt ze een aantal problemen waar zij als burgemeester van het relatief kleine Renswoude mee te maken heeft. "Wij zijn natuurlijk een kleine kern. Hoe gaan we er met elkaar voor zorgen dat het aantal voorzieningen in dit soort gemeenten op peil blijft?", vraagt Doornenbal zich af. Daarnaast loopt er in het geval van Renswoude een provinciale weg dwars door de kern. "Hoe houden we dat veilig en leefbaar? Dat is iets dat we gezamenlijk vorm moeten geven."
In het manifest worden niet alleen de belangen van de kleinere gemeenten genoemd, zo benadrukt Doornenbal. "Zeker niet. We hebben dit echt met zijn allen opgesteld. Een voorbeeld daarvan is het thema mobiliteit. We willen met zijn allen graag meer woningen bouwen, maar om dat te doen moet eerst de mobiliteit in orde zijn. Daar zijn we allemaal bij gebaat, zowel grote als kleine gemeenten."
Zij zijn er bij gebaat dat wij geen verschillende signalen afgeven, maar dat we er samen de schouders onder zetten.
Petra Doornenbal, burgemeester Renswoude
Doornenbal hoopt dan ook dat het manifest straks na de verkiezingen niet ergens in een la verdwijnt, maar dat de verschillende partijen het meenemen bij het vormen van een nieuw coalitieakkoord. "Als het gaat om samenwerking zien wij nog wel ruimte voor verbetering. De inwoners van onze gemeenten zijn dezelfde als die van de provincie. Zij zijn er bij gebaat dat wij geen verschillende signalen afgeven, maar dat we er samen de schouders onder zetten."
De Utrechtse commissaris van de Koning Hans Oosters had het bij zijn nieuwjaarstoespraak vorige maand ook al over de samenwerking tussen provincie en gemeenten. "Er moet nog geoefend worden in het 'zaken overlaten aan elkaar' en 'de ander iets gunnen'", zei hij toen. "We zijn er nog niet."
Het manifest van de 26 Utrechtse wordt vandaag om 10.30 uur aangeboden aan Oosters en aan vertegenwoordigers van de aan de verkiezingen deelnemende partijen. Vervolgens zal het manifest worden behandeld tijdens een verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van de partijen in de Provinciale Statenverkiezingen, dat aankomende maandag wordt gehouden. Dit debat wordt georganiseerd door de Utrechtse afdeling van de VNG.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.