Wil jij iets doen? Zo kun je aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië helpen

Provincie Utrecht/Utrecht - De ontreddering is groot in Turkije en Syrië. Aardbevingen hebben daar miljoenen inwoners getroffen. Wereldwijd zijn er hulpacties, ook in de provincie Utrecht. Wil je weten wat er nodig is en helpen met spullen of geld? Hier vind je alle informatie.

Geld of spullen?

Rode Kruis roept op vooral geld te doneren aan officiële hulporganisaties. Het advies is om - voordat je ergens spullen brengt - te vragen of het nog wel nodig is, waar de spullen heen worden gebracht en of er coördinatie is met lokale hulporganisaties.

De kans bestaat anders dat het transport en de goederen eerder in de weg zitten dan helpen. Denk ook goed na als je naar het gebied toe gaat rijden, waarschuwt het Rode Kruis.

De samenwerkende hulporganisaties zijn een nationale actie gestart en hebben Giro555 opengesteld om geld op te halen voor de slachtoffers. Op woensdag 15 februari is een Nationale Actiedag voor de slachtoffers.

Tikkie bij Utrecht Centraal

Onder het Bollendak bij station Utrecht Centraal en op het Jaarbeursplein is zaterdag weer gecollecteerd door de Syrische gemeenschap. Net als vrijdag konden mensen via een tikkie doneren op Giro 555. Organisator Wim Datema kon zaterdag aan het einde van de middag nog niet zeggen hoeveel er is opgehaald, maar hij schat zeker "drie- tot vierduizend euro". Het viel hem opnieuw op hoe betrokken veel mensen zijn. "Ik zie heel veel emotie bij mensen die langskomen."

Winkelopbrengst naar Giro 555

De Fairtrade en Duurzame cadeauwinkel in De Bilt heeft de totale verkoopopbrengst van zaterdag gedoneerd aan Giro 555. Bij elkaar was dat 2391 euro. De winkel dankt alle klanten die dit mogelijk hebben gemaakt.

Vrijdaggebed

In de Ulu Moskee in Utrecht kwamen vrijdagmiddag honderden moslims samen voor een extra gebed, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Ook leden van zijn moskee zijn dierbaren verloren in het rampgebied, zegt voorzitter Yucel Aydemir. "Deze ramp raakt iedereen. Ook bij ons zijn mensen dierbaren verloren of zijn er nog familieleden vermist." Om stil te staan bij de ramp was er na het vrijdagmiddaggebed het zogenoemde dodengebed. "Een speciaal gebed om afscheid te nemen van mensen." De moskee coördineert daarnaast meerdere acties voor hulp. “We moeten de mensen daar helpen. We hebben al veel geld opgehaald gelukkig. Mensen kunnen geld blijven doneren, want het is hard nodig daar."
Katholieke kerken in het hele land luidden om 13.00 uur hun klokken. Een bewust gekozen tijdstip: rond die tijd begon het vrijdagmiddaggebed. "We zijn blij met die steun”, zegt Aydemir. "Deze ramp gaat om mensenlevens en niet om etniciteit."

Gemeenten geven 1 euro per inwoner

De gemeenten Amersfoort, Zeist, Soest, Oudewater en Utrecht doneren allemaal een euro per inwoner aan giro 555. Voor Amersfoort komt dat uit op een bedrag van 160.000 euro, Utrecht schenkt 362.000 euro. De bijdrage is gericht op steun aan de hulpverlening.
Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort: “De ramp in Turkije en Syrië is uitzonderlijk groot. Ook in Amersfoort roept dit enorme menselijk leed grote emoties op. Inwoners leven mee. Voor een aantal Amersfoorters betreffen de slachtoffers ook directe familie of vrienden. Inwoners zetten deze dagen zelf hulpacties op touw om een helpende hand te bieden en doneren en helpen gul en hartstochtelijk. De gemeente is met verschillende acties in contact en faciliteert waar mogelijk.”
Ook de gemeente Zeist doneert een 'steunbedrag' van 1 euro per inwoner voor de hulpverlening in Turkije en Syrië, meldde de gemeente woensdag al. En donderdagavond kwam de gemeente Utrecht daarbij. Die steun komt neer op een bedrag van 362.000 euro. Vrijdag meldt Soest dat het voor alle ruim 47.000 inwoners een euro stort op het hulpnummer. Op dinsdag meldden Amsterdam, Rotterdam en de gemeenten Almelo (Overijssel) en Maassluis (Zuid-Holland) al dit te doen.
"Dit is het moment waarop wij met alle Soesters dit leed met elkaar moeten delen,’ zei burgemeester Metz. "In de gemeente Soest wonen meer dan 5.000 mensen met wortels in Turkije of Syrië. Daarvan is er niet één die niet direct kennis heeft van de gevolgen binnen de eigen familiekring. Eén mevrouw uit Soest heeft al meer dan twintig familieleden verloren."
"Het is een onvoorstelbare ramp die zich in Turkije en Syrië voltrekt", aldus burgemeester Koos Janssen van Zeist. "Ons medeleven gaat uit naar de bevolking daar en naar onze inwoners van Turkse en Syrische afkomst. In ons contact met hen ervaren we dat mensen nog in onzekerheid zijn over hun dierbaren of verdrietig nieuws hebben ontvangen. Zij zijn in onze gedachten."
De donatie van Amsterdam en Rotterdam komt op een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro. Die van Almelo en Maassluis respectievelijk 73.000 euro en ruim 35.000 euro.

Opbrengst voetbalwedstrijd

De opbrengst van de wedstrijd tussen de voetballers van vv Vianen en TikTok United FC gaat naar Turkije en Syrië. Het duel wordt gespeeld op 26 februari in het Atik Stadion in Roosendaal

Halfstok

De vlag op het gemeentehuis van Zeist hangt halfstok en dat blijft zo tijdens de zeven dagen van nationale rouw die Turkije heeft afgekondigd. De gemeente betuigt "steun aan alle families, vrienden en betrokkenen van de slachtoffers."

Gemeente Utrecht

Utrecht doneert net als een aantal andere gemeente een euro per inwoner. Verder kijkt de gemeente welke initiatieven het kan ondersteunen. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en de vele mensen die nog in onzekerheid zijn over hun dierbaren. We zien dat er vanuit de stad veel verschillende hartverwarmende initiatieven ontstaan om hulp te bieden aan de getroffen gebieden. Vanuit onze gemeentelijke verantwoordelijkheid zullen we in gesprek gaan om als dat noodzakelijk is lokale initiatieven verder te helpen, bijvoorbeeld met denk- of menskracht."

Mr Carwash

Ramazan Cildir zat in de auto naar huis en dacht: ik wil wat doen. Hij is eigenaar van Mr Carwash in Zeist en daar staat de hele poetsruimte inmiddels vol. Ramazan komt zelf uit het getroffen gebied in Turkije en zijn opa en oma wonen er. Ze zijn ongedeerd, maar er is wel materiële schade. "Het probleem is de kou. Mensen leven in hun auto's. Of in het park bij elkaar bij een vuur."
Ramazan was vanmorgen te horen op Radio M Utrecht

Houten

In de loods van een logistiek bedrijf aan de Bergveste in Houten worden spullen ingezameld. Luiers, speelgoed, kleding, wat maar nodig is. "We zijn de hele dag bezig geweest, maar we nemen nu even geen mensen meer aan die spullen komen brengen. We hebben dertig of veertig matrassen op te halen en acht ziekenhuisbedden", aldus initiatiefnemer Alkan.
Houten in actie voor slachtoffers aardbeving
© RTV Utrecht

Tikkie onder het Bollendak

Onder het Bollendak bij station Utrecht Centraal wordt met toestemming van de gemeente gecollecteerd door de Syrische gemeenschap. "Alleen al aan directe Tikkies hebben we in een paar uur 1.000 euro opgehaald. Wat mooi hoe Utrecht reageert als het nodig is", laat organisator Wim Datema weten. Vandaag is er een nieuwe collecte onder het Bollendak tussen 17.00 en 20.00 uur.

Kapper doneert

Moet je naar de kapper en wil je slachtoffers van de aardbevingen steunen? Kapper Simon de Barber van Essence Barbers in Utrechtdoneert de opbrengsten van knipbeurten aan een Turkse hulporganisatie.

Langs de deuren in Hoograven

"Misschien goed om jullie te laten zien dat de aardbeving in Turkije en Syrië ook de schoolkinderen raakt", laat Rachida weten. "Mijn dochter Dina besloot daarom uit zichzelf om geld in te zamelen samen met haar klasgenootje Fynn in Hoograven."
© Rachida

Domstad helpt

De Maarssense Oguzhan Oktem en Mehmet Yildirim zijn een paar uur na de ramp onder de naam 'Domstad helpt' een inzamelingsactie gestart. Waar de spullen maandag nog aan de Industrieweg 34-14 konden worden ingeleverd zoals op de foto is aangegeven, moesten de vrienden al gauw naar een grote locatie wijken. "De dozen passen niet meer. We zitten nu op Tractieweg 212 in Utrecht", melden ze bij RTV Stichtse Vecht. De hulp overtreft alle verwachtingen, toch blijft alles nog steeds welkom want de situatie in Turkije is nog altijd onzeker. Degenen die willen doneren kunnen contact opnemen met het nummer 06-86371960.

Utrechtse Heuvelrug

De Turkse Moskee in Driebergen is in samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Stichting Diyanet Nederland een inzamelingsactie van nieuwe en ongebruikte hulpgoederen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Er wordt gevraagd om dekens, plaids, beddengoed, slaapzakken en opblaasbare matrassen. Ook winterkleding is welkom en babyspullen zijn welkom. Ook kunnen mensen bijvoorbeeld thermosflessen, zaklampen, powerbanks, kachels/verwarmers, gasflessen en generatoren doneren.
De ingezamelde hulpgoederen worden getransporteerd door de Stichting Diyanet naar gebieden waar ze het hardst nodig zijn. "Helaas kunnen er momenteel geen hulpgoederen naar het rampgebied in Syrië worden getransporteerd omdat de enige grensovergang vanuit Turkije door de bevingen moeilijk bereikbaar is", aldus de gemeente, die ook benadrukt dat de voorkeur uitgaat naar hulp in de vorm van een financiële bijdrage zodat er dan ter plaatse sneller en gerichter hulpmiddelen kunnen worden ingekocht. Deze bijdrage kan worden gestort op Giro555.

Soest

Soest heeft vooral een grote Turkse gemeenschap. Op het gemeentehuis en bij de Fatih Camii Moskee hangen vlaggen halfstok.
Op het industrieterrein De Grachten was een groot inzameldepot gecreëerd. De hulpgoederen zijn vrijdag in vrachtwagens naar het rampgebied vertrokken.

Bunschoten

Om de mensen in het rampgebied te ondersteunen, worden ook in Bunschoten spullen ingezameld.
En de ISN Haci Bayram moskee in Bunschoten Spakenburg haalt geld op voor de aardbevingsslachtoffers. Op vrijdag, zaterdag en zondag worden er Turkse pizza's verkocht in de moskee aan de Bikkersweg.

Woerden

Zusters Islamitisch Cultureel Centrum Woerden is dinsdag een actie gestart.

Leger des Heils Overvecht

Donderdag en vrijdag tussen 10.00 en 15.30 uur was er een inzameling voor Syrië in gebouw van het Leger des Heils in het Utrechtse Overvecht aan de Schooneggendreef 27H.
© Ingezonden
Kringloop StekUp in Nieuwegein is een inzamelingsactie begonnen voor vooral Syrië en komt graag in contact met partners voor het verzenden. HDV Anadolu Moskee zamelt spullen in in Leerdam.
In Amersfoort zamelt Güney Supermarkt tot en met zondag hulpmiddelen in. "Wij hebben heel veel ontvangen", vertelt Dilara. "We zijn met dertig tot veertig man aan het sorteren. We gaan vannacht al richting Turkije." Dilara zette de actie samen met haar zus Esra op.

Kom jij in actie voor de aardbevingsslachtoffers in Syrië en Turkije? Laat het ons weten via nieuws@rtvutrecht.nl

Volgende week woensdag is er een Nationale Actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen. Ook RTV Utrecht zal online, op radio en op televisie verslag doen van de actiedag. Organiseer jij wat die dag? Ook dat horen we graag in een e-mail naar nieuws@rtvutrecht.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.