CNV stelt ultimatum aan Douwe Egberts: 'Grote kans dat fabriek in Utrecht plat gaat dan'

De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht
De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Vakbond CNV heeft een ultimatum gesteld aan koffie- en theebedrijf Jacobs Douwe Egberts (JDE), waar onder meer Douwe Egberts en Pickwick onder vallen. Als het bedrijf niet voor vrijdag 12.00 uur instemt met de cao-eisen, volgen er acties. "Grote kans dat de fabrieken in Utrecht en Joure plat gaan dan", zegt CNV-bestuurder Nyske Boelens.
De onderhandelingen tussen de vakbond en de werkgever over een nieuwe cao lopen al sinds vorig jaar november. Op verschillende punten is inmiddels overeenstemming bereikt, maar over de lonen zijn de partijen het nog niet eens geworden.
JDE heeft een loonsverhoging van gemiddeld 6 procent aangeboden, plus eenmalig 500 euro voor iedere werknemer. Dat is volgens CNV niet voldoende. Zij mikken op een structurele loonsverhoging voor iedereen van 8 procent, met daarnaast een eenmalige uitkering van 100 euro.

Koopkrachtverlies

Volgens Boelens van CNV gaan de werknemers er met het huidige loonbod te veel op achteruit. "De werknemers willen graag een flinke reparatie van hun koopkracht", aldus de CNV-bestuurder. En die ruimte is er in haar ogen ook. "JDE maakt over de hele linie winst. Maar we zien dat daarvan steeds minder bij werknemers terechtkomt en steeds meer bij aandeelhouders en het hogere management."
Dat is volgens Boelens niet eerlijk, want "op deze manier wordt de rekening van alle crises puur en alleen bij de werknemers neergelegd".
Er wordt de afgelopen tijd veel gestaakt in verschillende sectoren. De voornaamste reden is net als hier dat werknemers gecompenseerd willen worden voor de hoge inflatie om zo koopkrachtverlies te voorkomen. Vorige week staakten onder meer de vuilnismannen in Utrecht al en deze week leggen de werknemers in het streekvervoer het werk vijf dagen neer. Wanneer de medewerkers van Douwe Egberts gaan staken als niet aan het ultimatum wordt voldaan, is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.