Veenendaler met voetfetisj verdacht van jarenlang misbruik stiefdochter, OM eist 3 jaar cel

© Pixabay
Veenendaal - Een 51-jarige man uit Veenendaal die wordt verdacht van jarenlang seksueel misbruik van een van zijn stiefdochters, hangt een stevige gevangenisstraf boven het hoofd. Volgens het Openbaar Ministerie pleegde de man ontucht met het meisje vanaf haar 12de jaar en zou hij haar daarbij ook meerdere malen hebben gedrogeerd. Het misbruik ging door tot zij bijna 18 was en bij haar biologische vader ging wonen.
De Veenendaler, die nogal opgewonden scheen te raken van vrouwenvoeten, had vooral medelijden met zichzelf en bleef de beschuldigingen in de Utrechtse rechtbank vandaag hardnekkig ontkennen. "Iemand die zoiets doet, zou achter de tralies moeten komen", zei hij tegen rechters, die merkbaar moeite met zijn verklaringen hadden. Kort daarna eiste de officier van justitie drie jaar cel tegen de verdachte. Ook zou hij het slachtoffer 25.000 euro schadevergoeding moeten betalen.

Karpervissen

Volgens de jonge vrouw werd zij voor het eerst misbruikt toen zij in 2012 's nachts met haar stiefvader mee mocht om op karpers te vissen. In het visserstentje aan de waterkant zou hij haar onder meer hebben uitgekleed en betast. Die seksuele handelingen gingen door de jaren heen steeds verder. Uiteindelijk zou hij haar ook hebben gedrogeerd met cocaïne en xtc voor hij haar misbruikte.
Het meisje deed vier jaar geleden aangifte tegen haar stiefvader. Zij was inmiddels verhuisd, maar kreeg volgens haar advocaat grote psychische problemen door wat haar stiefvader haar had aangedaan. Toen de politie een maand later zijn computer onderzocht werden daarop zogenoemde 'thumbnails' aangetroffen. Deze kleine foto's waren overgebleven van verwijderd beeldmateriaal.
Hij heeft mij zes jaar lang structureel seksueel misbruikt, vernederd en gechanteerd. Ik heb mij geen moment veilig gevoeld.
Slachtoffer

Voetfetisj

De foto's waren gemaakt in het tuinhuisje dat de man in gebruik had als kantoortje. Op de foto's waren onder meer de voeten van het meisje en een deel van haar gezicht te zien met het geslachtsdeel van een man, die dezelfde opvallende tatoeage van een onafgemaakte draak had als de verdachte.
In de computer werden ook verwijderde mappen aangetroffen met de titels: 'footjob' en 'voetenla.' Toen de moeder van het meisje een keer het tuinhuisje binnenliep, zat haar partner op de tenen van zijn stiefdochter te zuigen. Haar oudste dochter zegt dat ze het geslachtsdeel van haar stiefvader tussen haar tenen voelde toen ze een keer samen op de bank zaten. Ook zou ze drugs bij hem hebben zien liggen.
Volgens de moeder en haar dochters heeft de man een voetfetisj. In de rechtbank praatte hij daar in warrige bewoordingen omheen. Hij had ook niet op de tenen van zijn stiefdochter gezogen, maar met zijn tanden een splinter uit haar voet verwijderd, beweerde hij. Waarop de rechter fijntjes opmerkte dat zij daar meestal een pincet voor gebruikt.

'Ik herken mezelf niet'

De Veenendaler hield warrig vol dat het allemaal leugens zijn waarvan hij wordt verdacht. Het interieur van zijn tuinhuisje zei hij niet te herkennen op de foto's uit zijn computer. Verder zag zijn geslachtsdeel er volgens hem heel anders uit dan die op de foto's.
Het zichtbaar nerveuze slachtoffer was met haar advocaat bij de zitting aanwezig. Zij maakte duidelijk dat de gevolgen van het misbruik voor haar blijvende gevolgen heeft: "Hij was vanaf kleins af aan mijn vertrouwenspersoon, maar heeft mij zes jaar lang structureel seksueel misbruikt, vernederd en gechanteerd."

Onveilig

Volgens het slachtoffer zou haar stiefvader hebben gezegd dat hij haar hielp om volwassen te worden. Als zij hem vroeg om te stoppen beloofde hij haar om iets leuks te gaan doen. Ook kreeg zij een hond. Later zou hij hebben gedreigd om filmpjes van haar te laten zien aan haar moeder en anderen. "Ik heb mij geen moment veilig gevoeld", zei ze in haar slachtofferverklaring.
Nadat de jonge vrouw aangifte had gedaan stuurde de Veenendaler via een vriend een appje naar zijn stiefdochter, waarin hij haar vraagt wat ze van plan is en of zij een schikking wil. Ook stuurde hij een berichtje waarin hij zegt dat hij spijt heeft en om excuses vraagt. Maar volgens de verdachte ging dat over haar vertrek uit huis en zijn te strenge aanpak van de opstandige pubermeisjes.

Zelfmedelijden

In zijn reactie op de slachtofferverklaring had de verdachte het alleen over de tegenslag in zijn leven en de gezondheidsproblemen van hemzelf, zijn honden en zijn nieuwe vriendin. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om zijn cliënt vrij te spreken. Volgens hem is er onvoldoende ondersteunend bewijs voor de verdenkingen en zijn er geen directe getuigen.
De drie jaar gevangenisstraf die de officier van justitie eist, vindt de verdediging veel te zwaar. Een taakstraf zou volstaan als de rechters toch oordelen dat de man schuldig is. Zij zouden er dan rekening mee moeten houden dat het lang heeft geduurd voor de zaak werd afgehandeld en dat de verdachte verder een blanco strafblad heeft.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een beslissing te komen. De uitspraak staat gepland op woensdag 22 februari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.