Golfcentrum De Bilt moest van de gemeente dicht, maar mag van de rechter open blijven

© RTV Utrecht
De Bilt - Het gloednieuwe golfcentrum Chi Chi in in het Noorderpark in De Bilt mag van de rechter toch open blijven. De gemeente wilde dat het golfcentrum zou sluiten en legde dwangsommen op. Maar de rechter besliste vandaag dat ze toch open mogen blijven.
Het golfcentrum, dat in de polder tussen Utrecht en Groenekan ligt, kwam niet zonder slag of stoot van de grond. De laatste weken kwam dat tot een kookpunt. Mede-eigenaar Jolmer de Haas klinkt opgelucht als hij vertelt dat ze voorlopig open mogen blijven. "Het is fijn dat hiermee even rust komt. Volgende week donderdag dient de rechtszaak en tot die tijd mogen we open blijven."
Gemeente De Bilt wilde dat het golfcentrum een dwangsom zou betalen; elke dag dat het centrum open is 10.000 euro, met een maximum van 200.000 euro. De bestuursrechter stak daar vandaag een stokje voor. Volgens de gemeente heeft het centrum zijn zaakjes niet op orde. Zo is de verlichting volgens de gemeente niet op orde, moet er een oefenbaan met negen holes komen en ligt de toegangsweg er niet bij zoals in de vergunningsaanvraag.

'We moeten gaan draaien'

Op 28 januari is het golfcentrum geopend. Terwijl de champagne werd ontkurkt, stonden er 's ochtends ook al ambtenaren van de gemeente op de stoep. "Ze hebben gezien dat we open zijn en aangegeven dat ze gaan handhaven. Dus er komt mogelijk een dwangsom", zei mede-eigenaar Jos van der Lee eerder al tegen RTV Utrecht. Hoe hoog die dwangsom zou zijn, was toen nog niet duidelijk.
De ondernemers hebben genoeg van het jarenlange gesteggel en zeggen om economische redenen open te moeten. "We zijn ook werkgever en hebben al een jaar uitstel achter de rug. Maar we moeten ook erfpacht betalen aan het recreatieschap en we hebben ook andere zakelijke afspraken. We moeten gaan draaien", aldus Van der Lee.

'Snel duidelijkheid'

In een reactie op de rechterlijke uitspraak laat de gemeente De Bilt weten dat het college het belangrijk vindt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de situatie bij Chi Chi The Golf Venue. "Dit is in het belang van alle partijen", aldus de gemeente.
De gemeente benadrukt verder dat de last onder bestuursdwang niet is geschorst. Het betreft de verlichting op het terrein die volgens de gemeente niet op orde is. "Hier is gisteravond (woensdag, red.) tweemaal een controle op uitgevoerd, waarbij gelukkig is vastgesteld dat de illegale verlichting van 1,8 meter hoogte op de driving range op die momenten uit was. Dit had de exploitant ook toegezegd."

Gang naar de rechter

Er loopt nog een rechtszaak over de kwestie, donderdag dient de zaak. Gemeente De Bilt laat weten: "De exploitant heeft een aantal zaken verzocht: zo wil hij meer vierkante meters horeca en is hij het niet eens met een aantal voorschriften die zijn opgelegd. Zo is bijvoorbeeld één van de voorschriften dat het hele terrein klaar moet zijn om open te kunnen. De exploitant is het niet eens met dit voorschrift."
Jolmer de Haas ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet, vertelt hij. Ook mede-eigenaar Van der Lee zei er eerder over: "We willen dan aantonen dat de exploitatievergunning in strijd is met het inrichtings- en bestemmingsplan. Wij voldoen overal aan. Wij hebben niets verkeerd gedaan."
Er is al jarenlang discussie over het golfcentrum. In 2021 kwamen omwonenden in opstand tegen de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.