OM eist tot zes jaar cel voor vijf verdachten van Utrechtse plofkraakbende

Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist lange gevangenisstraffen tegen vijf verdachten in een omvangrijke Utrechtse plofkraak-zaak. Volgens het OM is er ruim voldoende bewijs dat de vier mannen en een vrouw deel uitmaakten van een grote criminele organisatie die zich bezighield met het plegen van plofkraken in Duitsland en de voorbereiding daarvan.
Volgens de officier van justitie deden ze dat in groepjes van wisselende samenstelling, waarin ze allemaal hun eigen specifieke taken hadden. De zwaarste straf eist het OM voor de 23-jarige Utrechter W.Z. Hij hoorde zes jaar cel eisen. Hij zou, na het overlijden van het brein achter de organisatie, een nieuw team hebben samengesteld waarmee hij meerdere plofkraken voorbereidde.
In aanloop naar de strafeisen zette de officier van justitie vandaag in Utrechtse rechtbank uitvoerig op een rij hoe de politie de groep op het spoor was gekomen en hoe de bewijzen werden verzameld. Vooral de citaten uit het enorme aantal afgeluisterde gesprekken gaven een scherp beeld van hun werkwijze en de manier waarop de verdachten met elkaar communiceerden.

Trainingscentrum

De verdachten die nu terechtstaan maken deel uit van een grotere groep, die een jaar lang intensief door een gezamenlijk onderzoeksteam van de Nederlandse en Duitse politie in de gaten werd gehouden. Halverwege die periode kwam in september 2020 een jonge Utrechter om het leven toen hij in een bedrijfspand in Overvecht explosieven testte op geldautomaten.
Volgens het OM was deze J.Z. de grote man achter de groep. Hij coördineerde alle plofkraken, voorverkenningen en andere voorbereidingen. Ook ronselde hij jongeren om mee te werken. Er werd geoefend in Utrecht, maar ook in vier loodsen in het Spaanse Marbelle. Door middel van afluisterapparatuur kon de politie op de voet volgen hoe dat ging.
Leider van plofkraak-organisatie komt om bij explosie
Leider van plofkraak-organisatie komt om bij explosie © Uppel Media
J.Z. leerde zijn eigen vriendin om zelf thuis explosieven te maken. De 31-jarige vrouw uit Den Bosch verklaarde zelf dat ze daarin min of was meegezogen, maar volgens de officier van justitie was haar rol in de organisatie veel groter dan zij deed voorkomen. Zij was met haar vriend in het trainingscentrum in Spanje en speelde een coördinerende rol binnen de groep.
Zo geeft S.A. in onderschepte gesprekken andere verdachten de wind van voren, omdat zij te traag en te laks zouden zijn met het voorbereiden van nieuwe plofkraken. Als ze in een ander gesprek aangeeft dat zij haar voorraad explosieven in het schuurtje van een vriendin heeft ondergebracht, zet de politie direct het hele woonblok af. Tegen haar eist het OM drie jaar gevangenisstraf.

Plofkraak Wachtendonk

Ook medeverdachte W.Z. werd door de overleden 'baas' opgeleid. Hij leerde hoe hij verschillende soorten geldautomaten moest kraken; was betrokken bij veel voorverkenningen en had als uitvoerder een leidende rol bij een geslaagde plofkraak in het Duitse Wachtendonk, waarbij 167.000 euro werd buitgemaakt. Uiteindelijk zette hij een nieuwe team op met een nieuwe chauffeur.
Die plofkraak was de eerste die de 22-jarige O.S. uit Utrecht en de even oude A.A. uit Den Bosch pleegden. Tegen hen eist het OM vijf jaar cel. Ze zouden ook betrokken zijn geweest bij veel voorverkenningen en bij een mislukte plofkraken in het Duitse Geldern en in Alpen-Veen, in september en oktober 2020.

Crash

De snelle Audi's die de groep gebruikte werden soms gehuurd en soms gestolen en van valse kentekens voorzien. Gestolen auto's werden na gebruik in brand gestoken. Utrechter M. van D. (24) raakte volgens het OM in oktober 2020 als 'driver' betrokken bij de groep en veroorzaakte twee maanden later een dodelijk ongeluk.
Van D. zat achter het stuur van een snelle Audi die met krankzinnig hoge snelheid op de A2 bij Nieuwegein een klapband kreeg en op een kleine personenauto botste. De jonge vrouw in die auto overleefde het niet. Van D. kreeg hiervoor in hoger beroep vier jaar gevangenisstraf. Voor autodiefstal en het voorbereiden van plofkraken zouden daar nog eens negen maanden bij moeten komen.
Dodelijk crash met Audi op A2 Nieuwegein
Dodelijk crash met Audi op A2 Nieuwegein © Koen Laureij

Vervolg

Het meerdaagse proces gaat maandag en dinsdag verder met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. Zij zullen pleiten voor lagere straffen vanwege de leeftijd van hun cliënten en de lange duur van het onderzoek. Al hield de officier van justitie daar ook bij haar strafeisen al rekening mee. In vergelijkbare zaken werden eerder ook al veel hoger straffen opgelegd.
Volgende week donderdag staat de zesde verdachte in de zaak terecht. De 25-jarige Utrechter H.O. was er als enige van de verdachten bij toen de leider van de groep bij een explosie om het leven kwam. Ook haalde hij meerdere geldautomaten vanuit Utrecht en zou hij betrokken zijn geweest bij voorverkenningen.
Wanneer de rechtbank uitspraak doet in de zaak tegen de zes verdachten is nog niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.