Hooglandse houtkachel veroorzaakt 'niet genoeg overlast' om in te grijpen, buren naar rechter

© ANP
Hoogland - Het is warm, relatief goedkoop sinds de stijgende energieprijzen en steeds populairder: de houtkachel. Maar in Hoogland is het inmiddels inzet van een juridische strijd. De houtkachel van de buren veroorzaakt daar zoveel overlast voor een echtpaar, dat ze naar de rechter zijn gestapt. “Mevrouw is eigenlijk haar leven kwijt”, stelt haar advocaat.
Bijna elke frisse dag staat de houtkachel aan de Fluitekamp in Hoogland te roken. Tot verdriet van de buren. “Vooral de stank vinden ze ondragelijk”, zegt de advocaat van het stel. Het is zo erg, dat de vrouw zich geregeld in de slaapkamer terugtrekt. “Het is de enige ruimte in het huis waar ze er geen last van heeft.”
Omdat het echtpaar zoveel overlast ervaart, werd de gemeente ingeschakeld. De hoop was dat de gemeente de buren zou verbieden de houtkachel te gebruiken, maar dat gebeurde niet. Volgens de gemeente is het juridisch gezien niet mogelijk om in te grijpen in dit geval. En dus werd nu de weg naar de rechtbank gezocht. "Voor hen is het heel simpel, de houtstook moet stoppen", aldus hun advocaat.

Gebrek aan regels

Maar zo simpel ligt het niet, legde de gemeente vandaag uit in de rechtbank. Na de klachten is er onderzoek gedaan en daaruit bleek dat er inderdaad sprake is van overlast. Maar dat alleen is niet voldoende, benadrukte de advocaat van gemeente. "De zaak ligt ingewikkeld."
"Er zijn geen landelijke regels om als gemeente goed op te kunnen treden tegen overlast", legde de vertegenwoordiger van de gemeente uit. Pas als het echt uit de hand loopt en er bijvoorbeeld sprake is van gezondheidsrisico's, kan er gehandhaafd worden. "Wij mogen handhaven als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van onaanvaardbare overlast."

Niet genoeg overlast

In dit specifieke geval spreekt het rapport over 'matige' overlast. "Met de regelgeving die er nu ligt kunnen wij niet ingrijpen. Dat heeft niks te maken met hoe vervelend we het voor mevrouw vinden."
Bizar. Dat vindt de advocaat van de uitkomst van het onderzoek. "Dit gaat om mensenleed. De geur is voor mevrouw ondraaglijk." Wat de advocaat vooral raakt is dat het koppel drie jaar geleden begonnen is met het proces. "Al die tijd zitten ze in de stank." De rechter geeft aan het een lastige zaak te vinden. "We kunnen vaststellen dat er veel gestookt wordt en dat daar overlast van wordt ondervonden. Maar we zitten wel vast aan regels."

Afwachten

Het is niet zo dat er tot nu toe nog helemaal niks is gebeurd. Na eerdere rechtszaken heeft de gemeente advies uitgebracht aan de eigenaren van de houtkachel. Zo is er onder andere een filter aangebracht in de kachel. Toch is dat volgens de buren niet genoeg. De rechter buigt zich nu over de zaak en doet over zes weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.