Firas uit Houten voelt zich machteloos na de aardbevingen in zijn vaderland: 'Nu nog zitten er levende mensen onder het puin'

© Privéfoto
Provincie Utrecht - Het dodental na de aardbeving in Turkije en Syrië is ondertussen opgelopen tot ruim 19.000. Ook in onze regio zijn veel mensen die dierbaren hebben verloren bij de natuurramp. Firas Mamo uit Houten is een van die mensen. Zijn familie in Syrië is in een nachtmerrie beland en hij maakt zich zorgen of de juiste hulp het land wel binnen kan komen.
Firas Mamo slaapt maandagochtend nog als zijn telefoon gaat. Het is zijn vader. Firas woont in Houten, maar een groot deel van zijn familie en vrienden leeft in Syrië. Als hij ziet dat zijn vader belt, schrikt hij. Zijn moeder is vaak ziek, zou er iets met haar aan de hand zijn? De vader van Firas is in paniek. "Ik dacht zelfs dat hij met iemand anders aan het praten was", vertelt Firas. Een zware aardbeving heeft het gebied waar zijn ouders wonen getroffen. "We staan buiten", vertelt zijn vader.
Ben zo geschokt over het nieuws over de mensen, zo verdrietig. Ik kan het echt niet uiten
Firas Mamo
Die dag probeert Firas nog te werken, maar hij heeft de hele dag zorgen. "Om mijn zus, want die woont in het stadje waar het gebeurd is." Zijn teamleider stuurt hem in de loop van de dag. "Hij zei: het beste ga je naar huis, om er voor je familie te zijn."

Slachtoffers

Zijn zus overleeft de ramp, anderen hebben minder geluk. "Familie en vrienden zijn omgekomen. Een oude buurjongen van 26 of 27 en zijn beide kleine dochters zijn overleden. Dat kwam erg heftig binnen bij mij." Ook een nicht, haar man en hun vijf kleine kinderen komen om. "Ik kon het niet begrijpen. Ben zo geschokt over het nieuws over de mensen, zo verdrietig. Ik kan het echt niet uiten."
Het liefst wil Firas bij zijn familie zijn, iets voor hen kunnen betekenen. "Dat maakt het nog zoveel moeilijker, dat je op z'n afstand alleen zit te kijken."

Hulpacties

Uit alle uithoeken komt hulp op gang voor de slachtoffers van de aardbeving. Ook in de provincie Utrecht zijn veel acties om de bevolking te steunen. Firas maakt zich zorgen of die hulp de Syriërs bereikt. "Via de zuidkant gaat het via de regering van Assad en dan komt het niet verder naar Noord-Syrië." Via Turkije is ook een optie, zegt Firas. "Maar Turkije is bezig met het eigen probleem."
"Het is heel belangrijk voor het gebied van mijn ouders dat de hulp daar komt." Firas vertelt dat de overlevenden op straat staan, ze durven hun huizen niet meer in uit angst voor instortingen. Ze kunnen dus geen spullen pakken. Ondertussen kampt de regio met een gebrek aan hulpmiddelen en graafmachines. "Tot op dit moment liggen er mensen levend onder het puin, ze kunnen hen er niet uit halen." Daarnaast is het koud in de regio, op sommige plekken ligt sneeuw.
Volgende week woensdag is een nationale actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen. Firas is blij met de steun. "Ik waardeer dat er zo veel aandacht wordt besteed, ook aan Syrië. In het begin heb ik vaak gezien dat het over Turkije gaat. Het is ook erg wat daar gebeurt. Maar iedereen is mens, iedereen is belangrijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.