Spinvis hult zich voor nieuwe theatershow in nevelen

Saartje Van Camp en Erik de Jong maken samen de theatervoorstelling Neveldieren.
Saartje Van Camp en Erik de Jong maken samen de theatervoorstelling Neveldieren. © RTV Utrecht
Nieuwegein - Samen met muzikant Saartje Van Camp wekt Spinvis (Erik de Jong) bekende en nieuwe Spinvisliedjes tot leven. Daarbij maken ze gebruik van mythologische neveldieren. Erik: "De mens liep vroeger dag en nacht buiten, en in bossen kwamen ze dieren tegen en ontstonden er verhalen. Soms dichten we die allerlei mensachtige eigenschappen toe. Half mens, half dier zijn deze neveldieren. Soms mens, soms dier, soms man, soms vrouw, soms geen van beide of allebei. Wat drijft hen? Waarom zijn ze nog altijd hier?"
Daarnaast gaat de voorstelling over de neveldieren die je zelf bent voor anderen. Erik: "Iedereen ziet een andere versie van jezelf. En die kanten die anderen van je zien, dat zijn je neveldieren."
Nieuwe liedjes van Spinvis in Neveldieren

Erik en Saartje samen

Het is niet de eerste keer dat Erik en Saartje samen spelen. Ze deden eerder al voorstellingen. Saartje: "Maar nu willen we een stap verder gaan. Onze eerste voorstelling speelden we heel erg met licht en schaduwen. Nu hebben we ook echt een heel decor erbij met vitrage en gordijnen die we open en dicht kunnen doen en waar we ook nog eens beelden op projecteren. Er zijn dus meer elementen en ook inhoudelijk zijn er weer andere verhalen. We nemen alle ervaring van eerdere voorstellingen steeds mee en er komt steeds weer iets bij.
Er zijn mensen die mij heel onaardig vinden en mensen die mij heel aardig vinden
Erik: "Ja, muzikaal is het heel leuk met zijn tweeën, omdat je heel snel kan op elkaar inspelen. We doen wel een soort theatervoorstelling, maar wij zijn natuurlijk geen acteurs. We zoeken naar allerlei vormen en dat spel vinden we denk ik allebei even leuk. Net als vroeger als kind lekker spelen met dingen. Uiteraard hebben we afspraken, maar als de een of de ander daarvan afwijkt omdat hij dat op dat moment gewoon leuk vindt dan kan dat. Als we samen spelen gebeuren er veel meer onverwachte dingen en ontstaan er wonderlijke momenten. Dat is heel verslavend en heel leuk om te doen."

Onheilspellend

Erik: "Ik zal een beetje verklappen. Deze voorstelling begint als volgt: je komt als publiek in een donkere wereld waarin wij nog niet zichtbaar zijn. Net als in de vroege middeleeuwen hoor je lopend in het bos dierengeluiden. Er is krakend hout en je hoort de wind. Het is onheilspellend. Je kunt je voorstellen dat mensen vroeger in zo'n donkere wereld daar dan allerlei fantasieën en gedachten bij hadden. Dan begin ik te vertellen."
Een moment uit de voorstelling Neveldieren.
Een moment uit de voorstelling Neveldieren. © Erik de Jong
En hoe zit dat dan met die neveldieren waarvan iedereen er een aantal heeft? Erik: "Het zijn de kanten van jezelf die andereen zien maar jij niet. Ik zal een voorbeeld geven dat iedereen bekend gaat voorkomen. Mensen vinden het moeilijk om kritiek op mij te hebben omdat ik niet tegen kritiek zou kunnen, maar ik kan juist heel goed met kritiek omgaan, vind ik zelf. Maar ja, dat is toch blijkbaar niet zoals het werkt. Dit is maar een heel eenvoudig voorbeeld hoor. Maar ik denk dat iedereen het wel herkent dat je van jezelf toch een ander beeld hebt dan een ander van je heeft. Een ander voorbeeld: er zijn mensen die mij heel onaardig vinden en mensen die mij heel aardig vinden, terwijl ik voor mijn gevoel me echt tegen alle mensen hetzelfde gedraag. Maar blijkbaar is dat niet zo, of blijkbaar ziet een ander dat niet zo."
Saartje: "Een extreem voorbeeld, en dat herkent iedereen ook wel, is natuurlijk als iemand verliefd op je is. Dan kan die een beeld over je ophangen dat je denkt, wow ben ik dit? " Erik: "Je bent een collage van heel veel mensen eigenlijk."
Op Goede Vrijdag dit jaar, in april, komt de nieuwe Spinvisplaat uit. Dan zal Spinvis weer met de band grotere optredens gaan doen. Erik: "Er is al een single van uitgebracht en die spelen we ook in de Neveldieren natuurlijk. Dit is ons kleine eigen avontuur en dat is ook wel heel erg fijn."

De nieuwe theatershow Neveldieren is op de volgende data te zien in de provincie Utrecht:

  • 23-2 De Meern
  • 15-4 Woerden,
  • 16-4 Utrecht
  • 22 -4 Abcoude

Dit verhaal komt uit Route C van 9 februari

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.