Utrechts duo actief in Champions League voor doven: ‘Onze scheids heeft geen fluit, maar een vlag’

© Ingezonden foto's
Utrecht - Het is de droom van menig voetballer: meedoen aan de Champions League. Voor de Utrechtse Erion Shala (rechts) en Bilal Öztürk uit Bunschoten-Spakenburg wordt die droom werkelijkheid. Hun zaalvoetbalteam, F.C. Zaanstad, treedt namelijk aan in het kampioenenbal voor doven: de Deaf Champions League ’23.
Zondag reist de equipe af naar het Zweedse Göteborg waar het toernooi plaatsvindt. “Dit is het allerhoogste podium”, zegt de debuterende Öztürk. “En ik ben de spits, ik moet voor de goals zorgen.” Öztürk is niet helemaal doof, maar slechthorend. Tijdens de wedstrijd moet hij zijn gehoorapparaat echter uit doen. “Dan hoor ik, net als alle anderen in het veld, helemaal niks. Dat is het eerlijkst.”
Zijn teamgenoot Shala gebruikt in het dagelijks leven geen hulpapparatuur. Hij is dan ook niet slechthorend, maar volledig doof. En dat heeft vooral één groot voordeel. “Wat het publiek of de tegenstander ook tegen mij roept: ik hoor het toch niet. Ik focus me lekker op mijn eigen spel.” Lachend: “Het heeft eigenlijk wel iets ontspannends.”
De volledige selectie van F.C. Zaanstad
De volledige selectie van F.C. Zaanstad © Ingezonden foto

Beter dan horenden

Communiceren in het veld doen beiden door middel van gebarentaal. Maar dat is niet alles. “Wij hebben onderling altijd oogcontact nodig om aanwijzingen door te geven”, geeft Shala aan. Öztürk: “En we kijken gewoon heel veel om ons heen, we weten beter wat er allemaal op het veld gebeurt dan mensen die horen.”
Naast dat het oorverdovend stil is tijdens de wedstrijd verschilt een potje dovenvoetbal niet veel van het andere voetbal. Öztürk: “Alleen heeft de scheids bij ons een vlag en geen fluit. Als hij wappert, weten wij dat er iets aan de hand is."

Winkansen

In de poulefase van de Deaf Champions League treft F.C. Zaanstad clubs uit Israël, Spanje en België. Shala is behoudend: "De eerste plek zal moeilijk zijn." Zijn teamgenoot, en tevens aanvoerder, gaat daar niet in mee. "Wij maken kans, zeker wel. Als iedereen zijn draai vindt, kan die beker straks zomaar eens van ons zijn."

De Deaf Champions League is van 13 tot en met 18 februari. Om überhaupt naar Zweden af te reizen, startte F.C. Zaanstad een crowdfundingcampagne. Op die manier werd geld ingezameld om de kosten voor vervoer, eten en overnachting enigszins te dekken. Een kleine zeventig mensen doneerden, alles bij elkaar werd ruim 1.500 euro geïncasseerd. De spelers betalen daarnaast nog een eigen bijdrage van 150 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.