Deel bezuiniging teruggedraaid, radiozender Bingo FM lijkt gered

© RTV Utrecht
Utrecht - Als het aan een ruime meerderheid van de gemeenteraad ligt gaat Bingo FM door met uitzenden. Dat was enige tijd onzeker omdat de gemeente een forse bezuiniging wilde doorvoeren. Ook moest de licentie voor Bingo FM vernieuwd worden. Een deel van die bezuiniging is nu teruggedraaid, en ook de licentie lijkt verleend te gaan worden.
"Ik hoor veel raadsleden hun steun uitspreken voor Bingo FM", zegt verantwoordelijk wethouder Eva Oosters. "Ondanks dat er nog wat mitsen en maren zijn, een paar kleine haken en ogen, is het volgens mij voor het raadsvoorstel in ieder geval een positief advies voor de licentiehouder. Dus volgens mij gaat Bingo door." Na de gemeenteraad moet in april het Commissariaat van de Media ook toestemming geven.
De Omroep Utrecht Stichting (OUS) is officieel de licentiehouder van de lokale omroep, waaronder Bingo FM valt. OUS werkt nauw samen met RTV Utrecht, zo delen de twee omroepen het pand aan de Hengeveldstraat en de studio’s.
OUS heeft onlangs een nieuw plan ingediend. Daarin wordt vooral de samenwerking gezocht met U in de Wijk, FunX en DUIC. Die samenwerking werd verlangd door de gemeente, na een rapport van een commissie, die het toekomstige mediabeleid voor de stad heeft uitgestippeld. Onderdeel van de plannen is de oprichting van een mediaplatform waarin diverse partners samenwerken. Ook moet U in de Wijk verder uitgerold worden over alle wijken van de stad.

Enthousiast

Zowel wethouder Eva Oosters (Student & Starter) als een groot deel van de gemeenteraad is enthousiast over het plan. Kritiek is er op details. Zo vinden de Partij voor de Dieren en het CDA dat het budget nog onvoldoende is om een bloeiend mediabedrijf te starten. Wat lastig daarbij is dat de financiering van de lokale omroep over een aantal jaren waarschijnlijk zal worden overgenomen door het Rijk.
Utrecht Solidair ging het verst in de kritiek. Fractievoorzitter Yvonne Hessel is blij met Bingo FM en U in de Wijk. Veel minder blij is zij met de samenwerking met DUIC. Dat komt omdat DUIC een commercieel bedrijf is, en volgens Hessel goede banden heeft met een deel van de politiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.