Soest stemt in met hoogbouw aan Dalweg, buurt baalt: 'Geen leuke, gezellige wijk'

Burgemeester Rob Metz kijkt vanuit zijn werkkamer uit op een protestbord tegen hoogbouw bij het gemeentehuis.
Burgemeester Rob Metz kijkt vanuit zijn werkkamer uit op een protestbord tegen hoogbouw bij het gemeentehuis. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - Bij het gemeentehuis van Soest mogen drie hoge flats worden gebouwd. De gemeenteraad gaf gisteravond laat groen licht voor 200 tot 250 woningen in het gebied aan de Dalweg. Daarmee slaat Soest een flinke slag in de aanpak van de woningnood, maar voor omwonenden is het een bittere pil. Die kijken over een tijdje tegen gebouwen van 25 tot 30 meter hoog aan.
Wethouder Aukje Treep (GGS) is "superblij", vertelde ze na het raadsbesluit aan RTV Utrecht. "Als ik optimistisch ben kan er binnen twee jaar een schep in de grond. Je weet nooit wie nog de gang naar de Raad van State maakt, maar het streven zou moeten zijn om nog in deze raadsperiode te beginnen met bouwen."

Advocaten

Jacques Honkoop weet wel wie er naar de rechter stapt. Hij is een van de omwonenden en kan een flat van 8-hoog op 15 meter van zijn achtertuin tegemoet zien. Op het lager gelegen deel van de heuvel komt een gebouw met tien etages. Honkoop is bijzonder teleurgesteld in de gemeenteraad. "We moeten bekijken of we op basis van dit besluit al naar de Raad van State gaan, of later als het allemaal wat concreter is. Dat laten we over aan de advocaten die de diverse bewonersgroepen al in de arm hebben genomen."
Vorige week kwamen elf inwoners hun bezwaren tegen hoogbouw kenbaar maken aan de gemeenteraad. Honkoop en veel andere omwonenden kregen vier jaar geleden een heel ander beeld voorgespiegeld toen de gemeente een gebiedsvisie opstelde. Toen was er nog sprake van 150 woningen in een groen landschap waar gebouwen en verkeer 'te gast' zijn. In de gebiedsvisie stond ook vermeld dat bewoners liever geen hoogbouw langs de Dalweg zien. "Wij willen net zo goed woningen", aldus Honkoop, "alleen wat minder en dan kun je er een leuke wijk van maken. We hebben er weinig fiducie in dat het nog leuk en gezellig wordt als je er zoveel woningen neerzet, los nog van de verkeerssituatie die nu al ver te wensen overlaat."

Te weinig tijd

Ook raadsleden kregen gisteravond een aantal tegenslagen te verwerken. Dat begon al bij het vaststellen van de agenda. Vorige week had de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een aantal zaken nog te verduidelijken, onder meer wat de gevolgen zouden zijn als de raad het aantal bouwlagen zou bijstellen naar maximaal zes. Zonder ergens anders vervangende woningen te bouwen scheelt dat 1 tot 2,5 miljoen euro aan opbrengsten, is inmiddels bekendgemaakt.
De antwoorden van het college lieten tot woensdagmiddag op zich wachten. Een aanzienlijk deel van de gemeenteraad vond dat er daardoor te weinig tijd was geweest om de nieuwe informatie te bestuderen en vroeg om meer tijd voor een zorgvuldig raadsbesluit. Maar de coalitie van GGS, Soest2002, VVD en PvdA hield de rijen gesloten en bepaalde dat het besluit dezelfde avond nog genomen kon worden.
Johan Baks van Burgerbelangen Soest-Soesterberg verwoordde vlak voor de stemming over het plan het gevoel van zeker twaalf raadsleden die vergeefs om uitstel hadden gevraagd. Hij vertelde dat hij 's ochtends door de coalitie was gebeld met de vraag welke informatie hij nu nog nodig had om in te kunnen stemmen.
"Dit ingrijpende plan hebben we jarenlang samen gedaan", zei Baks. "Samen aan de slag is ook het motto van deze raadsperiode. Ik heb het coalitieakkoord mede-ondertekend en ik had ook geconsulteerd willen worden. Maandag zou de informatie van het college komen, maar er kwam een vraag of het kon worden uitgesteld naar woensdag. Dan is het toch niet raar als ik ook uitstel vraag om na te kunnen denken? Deze coalitie geeft me die tijd niet en dat stelt me bijzonder teleur."

Zeker drie maanden vertraging

Een maand uitstel had zeker drie maanden vertraging opgeleverd, zei wethouder Treep na afloop tegen RTV Utrecht. "En dan was het over de zomer heen getild. We willen woningen, het liefst zo snel mogelijk en we wachten al heel lang. De stukken lagen al sinds augustus ter inzage en mensen hebben genoeg gelegenheid gehad om vragen te stellen. Dat hebben de raadsleden ook gedaan. Alle informatie is er, het kan eigenlijk niet duidelijker. Het college heeft goed uitgevoerd wat de raad als kaders heeft gesteld."
Voor de omwonenden is het extra zuur dat de laatste pogingen om voor hen de pijn te verzachten ook al geen raadsmeerderheid kregen. Amendementen om de maximale bouwhoogte terug te brengen tot zes of desnoods nog acht etages gingen van tafel. Een motie om aan de projectontwikkelaar te vragen of hij rekening wil houden met de wensen van de bewoners aan de Heetakker en het Raadhuisplein over de afstand van de flats tot hun huizen haalde het ook niet.

Projectontwikkelaar

Het college kan nu door met het selecteren van een projectontwikkelaar die de flats wil bouwen. Er zijn drie gegadigden over, van wie er in april één als winnaar wordt aangewezen. Die schetst met een architect hoe het gebied tegenover het gemeentehuis er daadwerkelijk uit komt te zien.
Volgens wethouder Treep let de gemeente bij de selectie ook op hoe de kandidaten denken over participatie van de omwonenden. Het college heeft toegezegd bij de raad terug te komen als de plannen wat concreter worden. Omwonenden kunnen later nog reageren op de omgevingsvergunningen die aangevraagd gaan worden.

Scheurtjes zichtbaar

Hoewel de voorstanders van de hoogbouw het besluit uitleggen als een overwinning voor Soesters die wanhopig een woning zoeken, zijn in de politieke verhoudingen gisteravond wel diverse scheurtjes zichtbaar geworden. Jan Vrakking van coalitiepartij Soest2002 koos ervoor om deze keer zelfstandig het woord te voeren, los van zijn fractie. Overigens stemde hij aan het eind van de avond wel net als zijn partijgenoten voor het bestemmingsplan.
GroenLinks-raadslid Elske ter Beek-Suijkerbuijk wees de gemeenteraad op de omwonenden bij wie het vertrouwen in het gemeentebestuur de afgelopen periode is geschaad. "Ik kan me voorstellen dat iedereen die hier op de publieke tribune zit of online meekijkt het spoor bijster is. Er wordt een besluit genomen, terwijl een groot deel van de raad aangeeft er nog geen oordeel over te kunnen vellen. Hoe gaat het college dat vertrouwen herstellen?" Raadslid Baks reageerde direct: "Dat is een vraag aan ons allemaal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.