Hond Yankee spil in vechtscheiding, rechter zet ruziënde baasjes opnieuw om tafel

Deze witte herder is niet Yankee, maar dient als voorbeeld.
Deze witte herder is niet Yankee, maar dient als voorbeeld. © RTV Utrecht
Renswoude - Een gescheiden stel uit Renswoude dat verwikkeld is in een bittere ruzie over het eigendom van hun hond Yankee, moet van de rechter voorlopig samen voor het dier blijven zorgen. Als het niet lukt een omgangsregeling af te spreken, moeten ze nieuwe rechtszaak starten om te bepalen of één van hen enige de eigenaar van het dier is. De mannelijke helft van het voormalige stel sleepte zijn ex onlangs voor de rechter, omdat zij het dier zou hebben 'ontvoerd' en hij vindt dat de witte herder alleen van hem is.
Na hun scheiding woonde acht jaar oude Yankee afwisselend bij één van de ex-partners. Dat kwam goed uit, omdat beiden regelmatig in het buitenland verblijven. Maar afgelopen najaar wilde de man het dier niet meer naar zijn ex brengen. Terwijl hijzelf in het buitenland zat, liet hij een medewerker van zijn bedrijf voor de hond zorgen.

Ontvoering?

Toen de vrouw ontdekte dat iemand anders de hond uitliet, nam zij Yankee mee en weigerde het dier weer terug te laten keren naar haar ex-man. Die spande vervolgens een kort geding tegen haar aan. De vrouw stelde vorige week tijdens de rechtszaak voor om een omgangsregeling af te spreken, maar daar wilde hij niets van weten.
De man zegt dat Yankee een bedrijfshond die hij voor de bewaking heeft aangeschaft. Al het voer en medische kosten zouden door zijn firma zijn betaald. Volgens de vrouw hebben ze de witte herder samen gekocht en werd alles uit de gezamenlijke huishoudpot betaald. Yankee is volgens haar ook absoluut geen waakhond.

Nieuwe rechtszaak

De twee verweten elkaar vorige week over en weer slecht voor het dier te zorgen. "Ik laat me niet chanteren en bestelen", riep de man woedend. Volgens de rechter had zijn ex-vrouw het dier niet zomaar zonder zijn toestemming mogen meenemen, maar hij zal nu toch moeten proberen met een omgangsregeling met haar af spreken.
Omdat de twee een liefdesrelatie hadden, zullen zij dus (voorlopig) samen voor het dier moeten zorgen. Om te bepalen of één van de twee recht heeft op het volledige eigendom, zullen ze een nieuwe rechtszaak moeten starten.
Het is nog onduidelijk of zij Yankee om beurten gaan uitlaten of dat het dier het onderwerp wordt van meer juridisch getouwtrek.
(Vanwege de privacy van de hond en haar baasjes is de naam van het dier gefingeerd.)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.