Hoopjes spotten bij de nationale mollentelling: 'Ondergronds de weg oversteken kan hij niet'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Hoe gaat het met de mol? Daar hopen onderzoekers dit weekend meer over te weten te komen tijdens de landelijke mollentelling. De zoogdiervereniging hoopt met de nieuwe data meer informatie te hebben over het wel en wee van het zwarte diertje. Boswachter Tim van den Broek van Natuurmonumenten is vooral geïnteresseerd in de mol in de stedelijke omgeving, daarom fietst hij Utrecht stad door om molshopen te spotten.
De kans om het dier met eigen ogen te zien is nihil, legt de boswachter uit. "De mol kan veel. Hij kan een sloot overzwemmen of een straat oversteken, maar dat doet 'ie zelden en vooral 's nachts." Mollen blijven vrijwel hun hele leven onder de grond, dus is Van den Broek alert op de typische heuveltjes aarde in bermen en grasveldjes.
Recordaantal mollen en molshopen gespot tijdens Mollentelling 2023
Het is het zesde jaar dat hij een weekend lang in kaart brengt waar molshopen, en dus ook mollen, in de stad Utrecht zijn. Hoewel de data nog niet compleet is en constant wordt aangevuld, is na een aantal jaar mollentellen al wel een hoop te vertellen over de verspreiding van het dier in Nederland. Op de Waddeneilanden is bijvoorbeeld geen mol te vinden en in steden, zoals Utrecht, zijn er barrières waar de mol niet doorheen kan.

Volg de mol en kom een hoop te weten

Een voorbeeld is de Kardinaal de Jongweg in Utrecht. "Je ziet hier op de grond echt kakelverse molshopen. Die mol komt hier gewoon tot stilstand. Er is teveel beton, daar komt 'ie niet overheen. Hij wil wel naar de overkant maar dat gaat niet." Dat is bijvoorbeeld de reden dat in het Griftpark geen mollen zijn. Ook in andere stadsparken zijn molshopen een zeldzaamheid, vertelt de boswachter.
Van mollen is bekend dat ze niet van trillingen in de grond houden. Ook kan een mol door bouw uit zijn territorium worden verjaagd of gedood.
De boswachter is om die reden benieuwd hoe de mol zich de komende jaren gaat gedragen, omdat er steeds meer aandacht is voor natuur in de stedelijke omgeving: "Bij de uitbreiding van steden zijn mollen verdwenen. Maar kunnen we steden dusdanig inrichten dat ze zich langs die groene longen in de stad kunnen verplaatsen en overleven?"
Tim van den Broek hoopt dat op die vraag ooit antwoord komt. Mollen horen want hem betreft bij een gezonde natuur. De aanwezigheid van mollen op een veld laat zien dat het bodemleven goed is, ook helpt de mol bij de bestrijding van insecten die tot overlast kunnen zorgen.
Heb je zelf een molshoop of, met veel geluk, een mol gezien? Dan kun je het melden op de website van de zoogdiervereniging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.