Utrecht heeft relatief veel vrouwen in provinciepolitiek, maar landelijk domineren de mannen

© RTV Utrecht / Roel Breet
Provincie Utrecht - De provincie Utrecht heeft het meeste aantal vrouwen dat actief is in de Provinciale Staten. Ongeveer de helft van het aantal gekozen volksvertegenwoordigers in onze provincie is vrouw. Landelijk is deze groep sterk ondervertegenwoordigd. Ook bij de waterschappen is dat het geval, maar in onze regio zijn wel grote verschillen te zien. In waterschap Amstel, Gooi en Vecht gaat het om iets minder dan de helft, maar bij Stichtse Rijnlanden en Vallei en Veluwe valt het aantal vrouwen erg tegen.
Dat meldt Stem op een Vrouw, een stichting die politieke representatie van vrouwen wil bevorderen, op basis van eigen telling.
In Utrecht zitten 24 vrouwen (49 procent) in de Provinciale Staten tegenover 25 mannen (51 procent). Hierin staat de provincie Utrecht bovenaan de lijst. Op de tweede plek komt de provincie Noord-Holland, waar 43,6 procent vrouw is. Het landelijk gemiddelde van het aantal vrouwen is 33 procent.

Waterschappen

Bij de waterschappen is het aandeel vrouwen een stuk lager. In het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is dat nog redelijk verdeeld: daar gaat het om 11 vrouwen (42,3 procent) tegenover 15 mannen (57,7 procent). Bij Stichtse Rijnlanden zitten 5 vrouwen (17,9 procent) in het waterschap tegenover 23 mannen (82,1 procent). Landelijk is het percentage vrouwen in de waterschappen 27 procent. Waterschap Rivierenland komt uit op 9 vrouwen (30 procent) en 21 mannen (70 procent) en Vallei en Veluwe telt 5 vrouwen (16,7 procent) en 25 mannen (83,3 procent).
Stichting Stem op een Vrouw pleit voor meer vrouwen in de politiek, onder andere met trainingen en campagnes. Op 15 maart kan er gestemd worden voor de Provinciale Staten en de waterschappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.