RIVM adviseert opnieuw geen hout te stoken vanwege luchtkwaliteit

© Pixabay
Provincie Utrecht - Ook vandaag is het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen goed idee om hout te stoken in een groot deel van het land. Doordat het vrijwel niet waait, kan de rook blijven hangen en dat is ongezond voor de omgeving. Voor zeven provincies heeft het instituut een zogeheten stookalert afgegeven: behalve in Utrecht is dat in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant en Flevoland.
Het alert is een verzoek aan inwoners om geen hout te verbranden. Voor mensen die uitsluitend een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen geldt een uitzondering. Zij hoeven wat het RIVM betreft niet in de kou te zitten.
Houtrook bevat onder meer benzeen, PAK's, fijnstof en koolmonoxide. Als het waait blijven die schadelijke stoffen in minder lage concentraties hangen in de straat dan wanneer het windstil is. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last krijgen als veel wordt gestookt in hun buurt terwijl het niet of nauwelijks waait. "Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.
In de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht, waarmee de luchtkwaliteit verbetert, aldus het instituut. Dat gaf zondag en vorige week maandag en dinsdag ook al soortgelijke waarschuwingen af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.