Liefde en seks met de minister op Valentijnsdag: 'Ik krijg ook wel eens een bericht met gekke dingen'

Leerlingen van het Revius Lyceum met minister Dennis Wiersma
Leerlingen van het Revius Lyceum met minister Dennis Wiersma © Anne-Marie Verhagen / RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Op Valentijnsdag gaat het niet alleen om stelletjes en romantische cadeaus. Bij liefde komt ook seksualiteit en in sommige gevallen zelfs ongewenst gedrag kijken. Minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs ging erover in gesprek met havo 3 van het Revius Lyceum in Doorn. "Iemand van 26 zei een keer: Jij ziet er heel hot uit in dat krappe broekje."
Praten over naaktfoto's, sexting en grensoverschrijdend gedrag. Dat doen ze vaker hier op het Revius Lyceum. De school draagt het vignet Gezonde School, want er is veel aandacht voor een gezonde levensstijl op alle denkbare vlakken. Liefde en seksualiteit horen daarbij. Vandaag praten de leerlingen niet met een docent over het onderwerp, maar met minister Dennis Wiersma. Hij laat aan de hand van stellingen allerlei onderwerpen de revue passeren.
Minister Dennis Wiersma in gesprek met leerlingen over seksualiteit en liefde
"Heeft iemand dat weleens gehad, dat mensen iets geks zeggen en je denkt: wat moet ik hiermee?" Wiersma probeert de jongeren een beetje los te krijgen. Die vinden het namelijk nog best spannend om over bepaalde onderwerpen te praten. Dat komt deels omdat een minister voor de klas zit, maar het zijn ook gewoon ongemakkelijke onderwerpen. "Sowieso omdat iedereen in de pubertijd zit en ook omdat er iemand bij is die er toch wel een beetje over gaat in Nederland", zegt één van de jongeren.
Het bespreekbaar maken is een belangrijk punt. Wiersma kan zelf niet meer zo goed herinneren hoe dat eraan toe ging toen hij naar school ging, zo'n 20 jaar geleden. "Dat is misschien ook wel een teken aan de wand, ik heb daar volgens mij niet veel extra aandacht voor gehad behalve bij biologie en maatschappijleer."

Naaktfoto's

Zelf maakt de minister ook af en toe wat mee. "Ik krijg weleens op Instagram een DM met gekke dingen", zegt Wiersma. Er wordt hard gelachen, maar de eerlijke aanpak van de minister werkt. De leerlingen krijgen online ook vreemde berichten van mensen die ze niet kennen. "Of ik foto's van mijn voeten wil verkopen bijvoorbeeld", zegt een jongen. Ook zei iemand van 26 een keer tegen hem dat hij er "heel hot uitzag in dat krappe broekje."
Als het gaat over naaktfoto's zijn de jongeren het er wel over eens dat het goed is daar les over te krijgen. "Sommigen sturen die nog steeds en ik denk dat het belangrijk is dat je leert wat de gevolgen zijn en wat je niet moet doen bijvoorbeeld." Onderwerpen zoals weten wanneer je grensoverschrijdend gedrag vertoont, komen ook aan de orde. "Iemand aanraken, dat kan bijvoorbeeld de grens zijn", zegt een jongen.
In het kader van Valentijnsdag deelt de minister nog wat hartjessnoep en chocolade uit aan het einde van het bezoek. "Wie denkt dat-ie niet wordt verrast vandaag?", vraagt de minister. Er schieten meteen wat handen omhoog, want dat betekent dat je als eerste snoep krijgt. Het bezoek is in de smaak gevallen. "Ik vond het wel een mooie vent", besluit een leerling.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.