Recordpoging met robottreintjes: 'Die is niet van mij, die van mij rijdt als een zonnetje'

Recordpoging langste robottrein
Recordpoging langste robottrein © RTV Utrecht
Utrecht - Het Spoorwegmuseum in Utrecht is vandaag het toneel van een bijzondere recordpoging. Meer dan honderd robotjes, gebouwd en geprogrammeerd door leerlingen, rijden over een parcours. Althans, dat is de bedoeling, want het is een hele operatie. "Elk robotje is uniek, het zijn net leerlingen", zegt initiatiefnemer Olivier van Beekum. "Maar dat maakt het ook een grote uitdaging."
Het is een mierenhoop in het museum. Honderden kinderen rennen af en aan met hun creaties. Hier zit een draadje los, daar moet nog wat worden gesleuteld en... verdorie: dat robotje wil maar niet op het parcours blijven. "Ik ben echt gestrest", zegt een jongetje die haast buiten adem is. Hij staat verwoed aan zijn robot te werken. Over een halfuurtje gaat de recordpoging al beginnen. De eerste poging, want als deze niet lukt volgen er nog twee.
Het is dan ook geen officiële actie, want daarvoor zou het Guinness Book of Records erbij moeten zijn. Het Spoorwegmuseum heeft dat nog wel geprobeerd, maar het kost veel geld. Het officiële record staat gevestigd in Hong Kong. 255 robots reden daar achter elkaar. En dan is er nog een record in België, waarbij er robots van lego achter elkaar aan rijden. "Of het nu lukt of niet, de dag is al geslaagd", zegt een glimmende Olivier van Beekum. Olivier is van Stichting Leaphy, die de robotjes in de vorm van een bouwpakket aan de leerlingen heeft geleverd. Die leerlingen hebben de Leaphys vervolgens zelf gebouwd en geprogrammeerd. "Je kunt 'm op tien verschillende manieren aansluiten en dan doet ie uiteindelijk hetzelfde. Dat is een heel groot voordeel in de klas, maar vandaag is dat een nadeel want je wil dat ze precies hetzelfde doen allemaal."
Die van mij rijdt als een zonnetje
Leerling
De leerlingen hebben er duidelijk lol in. Vol trots laten ze hun robot zien als die netjes de zwarte lijn volgt. En degenen wiens apparaat niet binnen de gebaande paden blijft, gaan vol goede moed weer naar een oudere leerling of leraar om te kijken wat er mis is. "Nee, die is gelukkig niet van mij", zegt een vrolijke jongen. "Die van mij rijdt gewoon als een zonnetje."
Recordpoging langste robottrein van Nederland
"Het doel is om te kijken of dit kan", zegt Oliver van Beekum. Maar belangrijker is een leuke dag te organiseren en leerlingen uit Nederland samen iets moois te laten maken. "De dag is geslaagd als we het met z'n allen hier fijn hebben gehad en we elkaar een beetje kunnen helpen."
"3,2,1!" Daar start de eerste poging. En die gaat nog niet helemaal lekker, maar de lol is er niet minder om. "Dit is toch prachtig, moet je kijken!" Oliver staat te stralen. "Geweldig dit. We leren nu van wat er mis is en dan proberen we het gewoon nog een keer.
Vandaag gaat het duidelijk niet om winnen, maar om plezier. En dát hebben alle leerlingen. Of het nu is gelukt of niet. "Dat al deze robots zo tegelijkertijd op één lijn kunnen rijden. Echt cool dat dat kan met programmeren."
En ja hoor, derde keer is scheepsrecht en dat oude spreekwoord geldt ook wanneer het gaat over iets moderns zoals robots. 134 kleine Leaphys rijden achter elkaar aan in een treintje. "Dat beschouwen wij nu dus als het Nederlands record langste robottrein."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.